Cijene nafte pale

Foto: Shutterstock

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja. 

Blizu 82 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.54 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82.17 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u lipnju trgovalo se po 1.49 dolara nižoj cijeni, od 78.31 dolara. Aktivnije s trgovalo barelima s rokom isporuke u srpnju, po 1.55 dolara nižoj cijeni, od 77.75 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušile su na početku tjedna izjave dužnosnika američke središnje banke da će razmotriti sniženje kamatnih stopa tek nakon novih naznaka posustajanja inflacije.

Fedov potpredsjednik Philip Jefferson rekao je da se još ne može pouzdano reći hoće li inflacija slabiti kroz dulje vremensko razdoblje, a njegov stav ponovio je i predsjednik Fedova ogranka u Atlanti Raphael Bostic.

Strah od slabije potražnje

Potpredsjednik Michael Barr upozorio je da pak restriktivnoj monetarnoj politici treba više vremena da urodi željenim plodom. 

Izjave dužnosnika američke središnje banke signaliziraju da planiraju zadržati troškove zaduživanja na povišenoj razini dulje no što su na tržištima očekivali, što će utjecati na tržišta nafte jer će zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

"Strahovanja od slabije potražnje pokrenula su rasprodaje na naftnim tržištima budući da smanjenje kamatnih stopa odmiče sve dalje", rekao je Toshitaka Tazawa iz Fujitomi Securitiesa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku zakazanom 1. lipnja. Grupa trenutno smanjuje opskrbu za 2.2 milijuna barela dnevno, a izvori su za Reuters rekli da bi mogli iz tržišta isključiti još barela ako potražnja ne ojača.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 47 centi, na 84.04 dolara.

Pročitajte više