Cijene nafte prešle 42 dolara, trgovci ohrabreni vijestima iz Kine

Foto: EPA

CIJENE nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 42 dolara zahvaljujući ohrabrujućim podacima o kineskom uvozu, koji su potisnuli u drugi plan nagovještaje veće ponude iz Norveške, Meksičkog zaljeva i iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 42,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 40,20 dolara.

Trgovci ohrabreni vijestima iz Kine

Trgovce je danas ohrabrio podatak da je Kina, najveća uvoznica nafte u svijetu, u rujnu uvozila 11,8 milijuna barela nafte dnevno, što je 5,5 posto više nego u kolovozu, odnosno 17,5 posto više nego u istom mjesecu lanjske godine, pokazali su službeni carinski podaci.

"Trenutno potražnju za naftom pokreće prvenstveno Kina", zaključili su analitičari Commerzbanka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi se svjetsko gospodarstvo moglo oporaviti od koronakrize 2021., a potražnja za energentima 2023., prema središnjem scenariju, koji se bazira na pretpostavci o pronalasku cjepiva i lijekova za covid-19.

Oporavak potražnje za energijom mogao bi biti prolongiran do 2025. godine

Prema "scenariju odgođenog oporavka", agencija prognozira da bi oporavak potražnje za energijom mogao biti prolongiran do 2025. godine.

"Era globalnog rasta potražnje za naftom završit će u sljedećih 10 godina, ali ne vidim jasnih naznaka vrhunca (potražnje) ako vlade bitno ne promijene politiku", kazao je za Reuters šef IEA-a Fatih Birol.

Značajniji rast cijena zakočilo je danas pooštravanje mjera ograničavanja u Britaniji i Češkoj, zbog naglog povećanja broja novozaraženih covidom-19,  dok je francuski premijer Jean Castex upozorio da ne može isključiti zatvaranje pojedinih dijelova zemlje.

Radnici se vratili na platforme nakon uragana

Cijene je zakočio i povratak radnika na platforme u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, nakon uragana Delta, i u Norveškoj, gdje je završen štrajk, budući da najavljuje povećanje opskrbe iz tih područja.

Libija je već u nedjelju poslala takav signal ukidanjem „više sile“ na naftnom polju Sharara. Ukupna libijska proizvodnja navodno je početkom tjedna dosegnula 355.000 barela dnevno, a bit će udvostručena nakon normalizacije rada na Sharari.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 40,57 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

Pročitajte više