Ćimić o Matijaniću: Postupci Ministarstva nisu skandalozni, već neprihvatljivi

Foto: Index

DANAS je Hrvatsko novinarsko društvo na svojoj presici reagiralo na Beroševu presicu o Matijanićevoj smrti. Na njoj je sudjelovao i naš novinar Ilko Ćimić. 

 

"Slažem se s kolegama i htio bih naglasiti da u postupcima Ministarstva nema ništa skandalozno. Skandalozno je jedna riječ koja je suvišna. Radi se o neprihvatljivom ponašanju, izjavama i postupcima. Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti, inzistirao na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni, a kada je donesen zaključak, mi smo ulaskom u prostoriju gdje je održana ta konferencija po imenima postali svjesni da su to isti članovi povjerenstva koji su donijeli zaključak da u slučaju Matijanića nije bilo propusta", rekao je Ćimić. 

Ćimić kaže da izvješće nije uzelo neke stvari u obzir. "Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Od telefonskih razgovora Vladimira Matijanića pa do činjenice koja se izravno tiče ministra Beroša, a to je nedostatak lijekova u bolnici.

"Nije bilo transparentnosti"

Naime, tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na presici izbjegavanje odgovornosti te se neuvjerljivo pokušalo objasniti da lijek, iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku", rekao je Ćimić. 

Kaže da nije bilo transparentnosti, za koju kaže i kako je bila nužna. Govorio je o curenju podataka prije zaključka povjerenstva. "Dva lista su objavila detalje. Ti podaci su bili selektirani, te je objavljen dio te dokumentacije i to dijelovi koji su dokazivali da sustav nije kriv", kaže Ćimić. 

"Ništa tu nije skandalozno, to je jednostavno neprihvatljivo. Od Ministarstva ćemo tražiti konkretne odgovore", rekao je Ćimić.

Pročitajte više