Ciparski Turci počeli birati novog predsjednika

Biračka mjesta otvorena su u nedjelju ujutro u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar gdje su stanovnici pozvani da izaberu svojeg predsjednika na petogodišnji mandat, a glavnim se favoritom smatra premijer Mehmet Ali Talat, pristaša ponovnog ujedinjenja Cipra.

Devet kandidata u utrci je za izbore s općim pravom glasa u turskom dijelu otoka Cipra, podijeljenog od 1974. godine.

Rauf Denktash (81), predsjednik Turske Republike Sjevernog Cipra od njezina proglašenja 1983. godine, ne natječe se za peti mandat i trebao bi se povući nakon više od 40 godina u politici, od čega veći dio na čelu svoje zajednice.

No, on ne isključuje mogućnost formiranja novog pokreta kako bi se usprotivio ponovnom ujedinjenju otoka na temelju plana UN-a koji su u travnju 2004. odbacili ciparski Grci, a prihvatila ga njegova vlastita zajednica usprkos njegovu protivljenju.

Prema nedavnom istraživanju, Talat, predsjednik Turske republikanske stranke, trebao bi dobiti 60 posto glasova, puno više od glavnog protivnika, bivšeg premijera Dervisa Eroglua i šefa Stranke nacionalnog jedinstva, koja se protivi planu UN-a, kojemu proriču 28 posto glasova.

Turska republikanska stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima u veljači i formirala koalicijsku vladu sa strankom desnog centra.

Dva kandidata s najviše glasova suočit će se u drugom krugu 24. travnja ako nijedan ne dobije 50 posto glasova u prvom krugu.

(Hina) xbnš ymaš

Pročitajte više