Čobanković: s Izraelom dogovoreno formiranje stručne radne skupine za poljoprivredu

Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković sa svojim je izraelskim kolegom Israelom Katzom u Jeruzalemu razgovorao o budućoj suradnji Hrvatske i Izraela u području poljoprivrede, a dogovoreno je i formiranje stručne radne skupine koja će odrediti točke daljnje suradnje.

Čobanković zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Draganom Primorcem, boravi u višednevnom posjetu Izraelu.

"S izraelskim ministrom dogovorio sam konkretne stvari vezane za formiranje međudržavne stručne radne skupine za problematiku poljoprivrede, a ta bi radna skupina trebala utvrditi sve dodirne točke na kojima bi mogli surađivati", rekao je Čobanković.

"Moj boravak u Izraelu i naša daljnja suradnja nadovezuje se na naše strateške odrednice kada govorimo o poljoprivredi, a to je promjena strukture naše poljoprivrede", nastavio je hrvatski ministar objašnjavajući kako su prioriteti hrvatske poljoprivrede daljnji razvoj kultura voća i povrća, vinogradarstvo, stočarstvo i proizvodnja mlijeka.

Upravo u tom kontekstu, rekao je, jedan od strateških programa je i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Čobanković je kazao kako vjeruje da Hrvatska u Izraelu može pronaći strateškog partnera, budući da Izrael s programima navodnjavanja ima velikog iskustva.

"Mislim da smo najviše zainteresirani za projekte navodnjavanja i za proizvodnju mlijeka a Izrael je u pravo u tim područjima među prvima u svijetu", rekao je hrvatski ministar poljoprivrede te dodao kako vjeruje da će prenošenje izraelskih iskustava u Hrvatsku pojačati konkurentnost i kvalitetu hrvatske poljoprivrede

Hrvatska je Vlada, rekao je Čobanković, na svojoj zadnjoj sjednici imenovala Nacionalno povjerenstvo za probleme navodnjavanja i očuvanja poljoprivrednih zemljišta, a Ministarstvo poljoprivrede odredit će stručni tim za pitanje navodnjavanja. Radi se, nastavio je hrvatski ministar poljoprivrede, o složenom procesu kojem treba pristupiti na stručan način.

"Cilj nam je zadovoljiti vlastite potrebe i s vremenom s hrvatskom robom izaći na tržišta Europske unije i svijeta", kazao je Čobanković, ističući kako je uvjeren da Hrvatska što se tiče poljoprivrede ima veliki potencijal.

(Hina) xnab ysv

Pročitajte više