Čolak: Vlasti BiH pomoći će u rasvjetljavanju slučaja Sjekirica

VLASTI Bosne i Hercegovine poduzet će sve nužne korake kako bi se pomoglo u rasvjetljavanju događaja u vezi sa Sanelom Sjekiricom kojeg su španjolske vlasti dovele u vezu s nedavnim terorističkim napadom u Madridu, izjavio je u petak za Radio Herceg Bosnu ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak.

Čolak je ovo izjavio komentirajući vijesti koje govore da je Sanel Sjekirica rođen u Mostaru. Prema njegovu tumačenju slučajevi kao što je ovaj sa Sanelom Sjekiricom mogu usporiti procese uključivanja Bosne i Hercegovine u zapadne institucije.

"Ukoliko BiH ne bi pokazala ozbiljnost u poduzimanju svih potrebnih aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma to bi veoma bitno utjecalo na približavanje europskim i euroatlantskim integracijama", rekao je Čolak.

Čolak je objasnio kako su u BiH posljednjih pola godine pojačane aktivnosti na utvrđivanju načina na koji je osobama afroazijskog podrijetla dodjeljivano državljanstvo BiH za vrijeme rata.

"Želimo znati gdje se sada nalaze te osobe", kazao je Čolak. Dodao je kako su "ne tako rijetko te osobe znale više puta mijenjati mjesto prebivališta i imena". Rasvjetljavanje boravka tih osoba u BiH, po Čolakovu mišljenju, "složen je proces kojem BiH mora posvetiti posebnu pozornost ako uistinu želi biti država".

(Hina) pg

Pročitajte više