Colin Powell smatra da je Perejil "mali glupi otok"

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell kazao je da je otočić Perejil/Leila, predmet spora oko suvereniteta između Španjolske i Maroka zbog kojeg je prije dvije godine gotovo izbio rat između te dvije zemlje, "mali glupi otok".

Ovaj je incident riješen nakon višednevnih diplomatskih napora i pregovora koje je vodio osobno Colin Powell.

U razgovoru za časopis GQ, objavljen u srijedu, Powell je, opisujući svoj radni dan, govorio o "tom malom glupom otoku s kojim sam se morao baviti prije godinu i pol. To čak nije ni otok, to je stijena", kazao je američki državni tajnik opisujući taj napušteni otočić koji se prostire na površini od 14 hektara.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher odmah je pokušao ispraviti grešku, izjavljujući da je otočić stvarno malen "ali smo mi različita stajališta u vezi tog pitanja ozbiljno shvatili".

"U svakom slučaju, to nije mali glupi otok, budući da je bio predmet spora naših dvaju važnih saveznika", rekao je Boucher.

Kriza oko otočića Perejil/Leila izbila je 11. srpnja 2002. godine kada je Maroko na taj nenastanjeni otočić poslao desetak svojih vojnika. Španjolska je odmah vojno internvenirala, ocjenjujući da je marokanska akcija prekinula status quo kojim se previđa da niti jedna sila (ni marokanska ni španjolska) ne smije biti nazočna na otočiću.

Powel je za GQ kazao kako je dva dana proveo "baveći se samo problem te stijene".

Pročitajte više