Ćorić: Vlada će idućih dana predložiti vršitelja dužnosti predsjednika Janafa

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je najavio da će u idućim danima vlada predložiti Nadzornom odboru Janafa osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave tog trgovačkog društva do izbora novog putem javnog natječaja.

"O tome će biti riječi u idućim danima s obzirom na činjenicu da je Kovačević pod istragom, odnosno u istražnom zatvoru na mjesec dana, a s druge strane, statut trgovačkog društva Janafa d.d. onemogućava da bilo tko alternativno predstavlja društvo", rekao je Ćorić novinarima nakon posjeta mesnoj industriji Vajda.

Kako je Republika Hrvatska većinski vlasnik Janafa, vlada će predložiti Nadzornom odboru ime osobe koja će obnašati tu dužnost u prijelaznom razdoblju do dovršetka javnog natječaja na kojem će biti odabran predsjednik Uprave, naveo je Ćorić, dodavši da u ovom trenutku ne može govoriti o imenu te osobe.

Šef Janafa je u Remetincu

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor uhićenoj desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, među kojima je i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, a u sklopu istrage oko navodnog davanja mita za odobravanje milijunskih poslova preko natječaja tvrtki Elektrocentar.

Na upit što je vlada dosad napravila po pitanju Zakona o javnoj nabavi te što kani u budućnosti, s obzirom na to da je SOA u jučer objavljenom izvješću navela javnu nabavu kao glavni izvor korupcije, Ćorić je rekao da je zakon o javnoj nabavi predmet vladina proučavanja te najavio da će u 2021. biti donijete izmjene tog zakona.

"Riječ je o zakonskom okviru koji se odnosi na, prema mišljenjima analitičara, preko 30 milijardi kuna vrijednu javnu nabavu, i doista je riječ o ogromnom novcu", kazao je ministar, dodavši da taj proces mora biti maksimalno transparentan jer se time eliminira dobar dio rizika.

Pročitajte više