Čović: sve je manje Hrvata u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je sinoć u Zagrebu da je u BiH sve manje Hrvata, da se oni vraćaju u određena područja, ali ne i u Republiku Srpsku, te je pozvao i međunarodnu zajednicu da pomogne kako bi se svi vratili svojim kućama. L

Odgovarajući sinoć nakon koncerta "Pjesme i plesovi Hrvata Bosne i Hercegovine" novinarima na pitanje kako ocjenjuje položaj Hrvata u BiH odgovorio je: "Mogli bismo biti zadovoljni kad bi se i ako bi se sudilo po koncertu koji je pokazao bogatstvo kulture i tradicije Hrvata u BiH".

Ali u BiH je nažalost sve manje Hrvata, što bi, istaknuo je Čović,"mogao biti i odgovor na pitanje o njihovom položaju.

Što se pak tiče pitanju povratka Hrvata u BiH, Čović je istaknuo da se Hrvati vraćaju u određena područja, ali da, nažalost, kako je rekao, "nema svjetlih primjera kad je u pitanju Republika Srpska, gdje se o povratku Hrvata može govoriti samo kao o izuzetcima".

Čović smatra da je obveza svih u BiH, ne samo Hrvata, a posebice i prijatelja iz svijeta, da pomognu kako bi se ti ljudi vratili na svoja ognjišta.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, odgovarajući na pitanja o političkoj i kulturnoj suradnji Hrvatske i BiH, istaknuo kako je "zadovoljan koracima koje rade hrvatska i bosansko-hercegovačka strana", ali ne i onim što je postignuto budući da smatra da se može učiniti i postići puno više.

Posebice je pak ukazao na nedostatnu gospodarsku suradnju te na potrebu povezivanja hrvatskih i bosansko-hercegovačkih tvrtki radi zajedničkoga istupa na stranim tržištima. Kad se to ostvari, rekao je Mesić, bit će sigurno i više novca, što će onda olakšati i priređivanje kulturnih događaja.

Mesić je posebno pohvalio veliki trud organizatora koncerta - Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske - LADO i sarajevskoga ogranka Matice hrvatske koji su, kako je istaknuo, učinili izniman napor i omogućili posjetiteljima da dožive nastup izvornih folklornih skupina Hrvata iz BiH koje do sada nisu vidjeli u Hrvatskoj.

Isto tako, predsjednik Mesić smatra da bi bilo potrebno organizirati slične susreti i priredbe, primjerice, i s Hrvatima iz Vojvodine, Rumunjske, Austrije, Mađarske, jer bi se na taj način, rekao je, vidjelo da se radi o ukupnosti kulturnoga prostora.

(Hina) xip yjn

Pročitajte više