Čovjek koji je tajno snimao HDZ-ovca: Dobivao sam poruke da će mi skinuti glavu

Screenshot: YouTube/sbplusvideo

JOSIP Vitez je 38-godišnji diplomirani ekonomist koji je bio i jedan od direktora u Kutjevu d.d. Od jeseni 2019. do pred Božić prošle godine je bio direktor požeškog Komunalca koji upravlja i stambenim zgradama u Požeštini. Trenutačno je u središtu pozornosti jer je razotkrio pokušaje namještanja natječaja za projektiranje energetske obnove stambenih zgrada.

On je, naime, snimao HDZ-ovog gradonačelnika Požege i saborskog zastupnika Darka Puljašića te njegovog zamjenika Marija Pilona koji su ga nagovarali da kao direktor komunalne tvrtke dodijeli poslove firmama koje su oni odabrali.

Vitez je sve snimio i predao USKOK-u još proljetos, a prije dva dana u javnost je procurio sadržaj snimki. Na snimkama se jasno čuje kako Puljašić i Pilon Viteza nagovaraju da protuzakonito dodijeli poslove. Osim nagovaranja na kršenje zakona, oni mu prijete smjenom. Na kraju je i smijenjen.

U razgovoru za 24 sata kazao je da je dobivao poruke da će mu "skinuti glavu" jer ne sluša.

Komentirao je Puljašićevu današnju ostavku u saboru.

"Nama na lokalnoj razini ostavka na mjesto u saboru ništa ne predstavlja. Jer Puljašić je još uvijek gradonačelnik Požege koju je iznevjerio. Smatram da bi iz moralne odgovornosti trebao dati ostavku zajedno sa svojim zamjenikom i na mjesto u gradskoj upravi", kaže.

Ne živi normalnim životom, ali sve bi ponovio

Kaže da od tog dana, kad je dobio zahtjeve od gradonačelnika i dogradonačelnika, ne živi normalnim životom.

"Od samog zahtjeva koji sam dobio od gradonačelnika i dogradonačelnika u siječnju prošle godine ne živim normalnim životom. Zbog odbijanja da to izvršim, bili su konstantni pritisci na moj rad i na kraju sam dobio otkaz. Od zajedničkih poznanika koji su prisustvovali razgovorima s Puljašićem i Pilonom sam saznao da su jako ružno govorili o meni i preko njih su mi u biti slali neizravne prijetnje. Poručivali su da razmislim gdje ću u budućnosti raditi zbog načina na koji sam postupio prema njima. Ni u ovom trenutku mi nije svejedno. Nisam ni u jednom trenu želio da situacija ovako eskalira. Nadao sam se da će situacija biti ranije riješena radom USKOK-a kojem sam sve predao u travnju. Vjerovao sam  da će se sve riješiti pravnim putem", kazao je.

Ipak, poziva ljude koji su u sličnoj situaciji da naprave isto što i on.

"Ne vidim da sam mogao učiniti bilo što drugačije. Tajno snimanje će se možda nekom činiti  kao nesportski potez, ali štitio sam firmu i ljude koje sam zastupao. Pozivam sve ljude koji se nalaze u istoj situaciji kao i ja da isto postupe. Možda će dobit otkaz, vjerojatno će biti šikanirani,  možda će teže naći posao... Ali moramo se svi početi drugačije ponašati. Svi ljudi koji rade u politici i s javnim novcem, svi direktori javnih tvrtki, svi mi ne smijemo kroz takvo poslovanje biti na teret društvu. Upravo u segmentu javnih tvrtki su ogromne rezerve gdje država može ostvariti napredak. I taj novac, koji se troši na krivi način i netransparentno, ako se usmjeri na nove projekte, bit će od koristi svima nama u Hrvatskoj", kazao je.

Pročitajte više