Crna Gora za polovicu smanjuje broj vojnika

Ministar obrane državne zajednice Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić izjavio je u nedjelju kako će sadašnji sastav oružanih snaga u Crnoj Gori, koji broji nešto više od 6000 vojnika, uskoro biti prepolovljen, te je potvrdio da je iz Crne Gore izmješten dio naoružanja. L

"Traži se smanjivanje možda i za 50 posto, iako se posljednjih dana javljaju i druge ideje. Sve će to biti uzeto u obzir, usuglašeno s vlastima u Crnoj Gori i odobreno od Vrhovnog vijeća obrane", kazao je Davinić.

Kako je objasnio, sadašnji broj vojnika u Crnoj Gori u odnosu na prve pokazatelje demografskog sastava i veličine teritorije pokazuje da bi ih trebalo biti manje.

"Razlog za smanjenje je i nemogućnost Crne Gore da odvaja sredstva za podmirenje potreba na teritoriju Crne Gore. Vlasti traže smanjivanje i zbog nepostojanja prijetnji bezbjednosti", kazao je Davinić.

Federalni ministar vojske je napomenuo kako u SRC ima ukupno oko 65.000 pripadnika oružanih snaga, te da se reformom vojske predviđa njihovo smanjivanje do 20 posto.

Povlačenjem vojnika iz Crne Gore, povlači se i naoružanje i druga vojna tehnika, objasnio je Davinić, napominjući kako će sav višek te opreme biti dat na prodaju.

Javnost je ovih dana bila obaviještena kako je Ministarstvo obrane državne zajednice SCG već dalo na prodaju 400 tenkova.

(Hina) xdram ysd

Pročitajte više