Crnogorski parlament usvojio deklaraciju o EU

Crnogorski parlament usvojio je u srijedu Deklaraciju o pridruživanju Europskoj uniji (EU) u kojoj se ističe da je ostvarenje procesa europskih integracija strateški interes građana Crne Gore. L

U dokumentu je izbjegnuto spominjanje državnog statusa Crne Gore, što je bio jedan od uvjeta da deklaraciju, pored vladajuće koalicije, podrže još i najveća oporbena stranka iz prosrspskog bloka - Socijalistička narodna partija (SNP) te albanske stranke.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kao posebno značajno smatraju to što je deklaracija usvojena većinskim konsenzusom, čime se, kako ističu njeni čelnici, "potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore i veliko povjerenje u institucije koje trebaju voditi europske integracije".

U Socijaldemokratskoj stranci (SDP) drže da je "taj dokument u interesu građana, svih naroda i države Crne Gore koja se nalazi blizu ostvarenja najvažnijeg političkog cilja - svoje neovisnosti".

Čelnik SNP-a Predrag Bulatović ocijenio je da "Crna Gora ne može imati budućnost dok je na vlasti Milo Đukanović", te da podržavajući Deklaraciju njegova stranka daje, kako je rekao, "snažan doprinos europskoj poziciji i jačanju državne zajednice".

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu, u razgovoru s izaslanstvom francuskog ministarstva vanjskih poslova, da su "prioritetni ciljevi Crne Gore uključenje u europske i transatlanske integracije, odnosno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u".

S druge strane, čelnik SNP-a Predrag Bulatović upozorio je tijekom susreta s francuskim izaslanstvom, kako bi "eventualni referendum o državnom statusu mogao ugroziti stabilnost Crne Gore i regije ako bi bio organiziran bez konsenzusa političkih stranaka". On je pozvao Francusku da se založi da Europska unija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju prate i nadziru političku situaciju i aktivnosti crnogorske vlasti povodom najave eventualnog referenduma.

(Hina) xdram ysd

Pročitajte više