Croatia Airlines prodala dio prava slijetanja na londonski Heathrow

Foto: Hina

CROATIA Airlines prodala je pet od od ukupno devet "slotova" (prava slijetanja) na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara.

Prve informacije o prodaji slotova Croatia Airlinesa pojavile su se prije nekoliko mjeseci. Tada se pordaja opravdavala time što kompanija na letovima prema londonu stvara gubitke te da bi se novac od prodaje mogao iskoristiti za druge investicije.

Ministar prometa Oleg Butković zaustavio je proces prodaje, no sada je dio slotova ipak prodan.

Iz Croatia Ailinesa za Index kažu da je ova odluka donesena kako bi se novac dobiven prodajom uložio u obnovu motora zrakoplova.

"Odluka o prodaji slotova temelji se na jasnoj ekonomskoj računici – smanjenim naletom na London Heathrow zaustavlja se kontinuirano stvaranje gubitaka na toj liniji, koji su od 2002.g. do danas premašili iznos od 37,500.000 eura, unatoč zadovoljavajućoj popunjenosti zrakoplova. Istodobno, prodajom slotova godišnji gubitak linije Zagreb – London Heathrow će se prepoloviti.

Novac od prodaje uložit će se u investicijsko održavanje, odnosno u potpunu obnovu više motora koji su pri isteku resursa, a tim će se ulaganjem istodobno znatno podići njihova vrijednost, pa tako i vrijednost imovine Croatia Airlinesa. Važno je istaknuti da ovim ugovorom pitanje investicijskog održavanja i očuvanja vrijednosti kompanije rješava dugotrajno", kažu za Index iz Croatia Airlinesa.
 

Pročitajte više