Croatia osiguranje, Podravka i Končar kandidati za SPO

UZ PRIPREMU IPO-a petine dionica T-HT-a,  za SPO država sprema Croatia osiguranje, Podravku i Končar Elektroindustriju. Vlada ove godine računa s 1,5 milijardi kuna od privatizacije. 

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u ponedjeljak je najavio kako uz telekomunikacijski IPO Vlada ove godine namjerava provesti i sekundarne javne ponude (SPO, secondary public offering) "nekih renomiranih domaćih tvrtki". Kako Polančec nije htio otkriti kojih, Poslovni dnevnik  piše kako Vlada namjerava i u nekoliko kompanija u kojima država ima značajniji udjel, a koje su već sa svojim dionicama prisutne na burzi, ići na prodaju (dijela) državnog paketa putem javne ponude dionica.

Gospodarski dnevnik kalkulira da je Polančec, govoreći o renomiranim tvrtkama, mislio na Croatia osiguranje, Podravku i Končar Elektroindustriju, jer druge koje su u kojima država ima udjele značajnije vrijednosti iz raznih razloga nisu zrele za takve projekte.

Croatia i Podravka već su listane u najvišoj burzovnoj kotaciji i zahvat kakav je javna ponuda s tog bi aspekta bilo lakše provesti već zbog činjenice da već danas ispunjavaju razmjerno visoke zahtjeve transparentnosti izvještavanja i ukupnog poslovanja. 

Končar pak nije član elitnog burzovnog kluba, ali u dosadašnjim privatizacijskim scenarijima izbjegavale su se kombinacije sa strateškim investitorima, a javna ponuda dijela državnog paketa možda bi se mogla povezati i s modelom radničkog dioničarstva, iako je pritom najosjetljivije pitanje cijene.

Uz prihoda od IPO-a T-HT-a koji će otići za povrat duga umirovljenicima (za što treba 2,4 milijarde kuna) i nije uključen u proračunsku stavku privatizacijskih prihoda Vlada ove godine računa s 1,5 milijardi kuna od privatizacije.  

 

Pročitajte više