Culej postavio izložbu u saboru

IZLOŽBA "Borovo Selo - zločin bez kazne" u organizaciji HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja koja kronološki tematizira pogibiju 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine, otvorena je u petak u saboru.

Culej je rekao kako ta izložba, osim što je posvećena žrtvama monstruoznog zločina, na jednom mjestu prikazuje cjelokupnost tog zločina, u kojem je masakrirano i ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, a 22 su ranjena.

"Moram, zbog žrtve 12 hrvatskih redarstvenika i svih onih koji su ubijeni u Borovu Selu reći istinu, barem jednu. Pa neka to bude kamenčić koji će zakotrljati lavinu istine u Hrvatskoj da se svi pročistimo i doživimo katarzu, da se pogledamo u oči i podvučemo crtu i svi zajedno kažemo – idemo naprijed. Nećemo se osvrtati u prošlost, osim onih koji to moraju raditi po službenoj dužnosti i licu pravde privesti one kojima nije mjesto slobodno hodati zbog zločina koji su napravili", kazao je HDZ-ovac na otvaranju izložbe prije nekoliko dana.

Zastupnici u saboru na početku rasprave minutom šutnje odali su počast 12-orici hrvatskih redarstvenika koji su na današnji dan 1991. godine ubijeni u zasjedi pobunjenih Srba u Borovom Selu.

Tomislav Panenić (Most) upozorio je da je za pogibiju 12 hrvatskih policajaca u Borovom Selu do danas odgovarala samo jedna osoba, a da su ostali abolirani i izbjegli su kaznu jer se to nedjelo tada kvalificiralo kao oružana pobuna protiv Republike Hrvatske te se založio da ga se prekvalificira u ratni zločin i nastavi s kaznenim progonom počinitelja i pravedno ih se kazni.

"Obitelji stradalih više nemaju snage za to, a i sve ih je manje", dodao je Panenić upitavši kako je moguće da takav zločin može proći bez kazne. Podsjetio je i da su se počinitelji hvalili kako su hrvatskim policajcima napravili zasjedu i kako su ih masakrirali.

Pročitajte više