Dan bez automobila u srijedu u tisuću gradova

VIŠE od tisuću gradova, posebice europskih, trebalo bi u srijedu sudjelovati u "Međunarodnom danu bez automobila u gradu", no čini se da je entuzijazam splasnuo od pokretanja inicijative 1998. godine, ustanovili su dopisnici francuske novinske agencije AFP.

U Francuskoj, kolijevci događanja, sudjelovanje je sve skromnije: 50 gradova sudionika umjesto 72 godine 2003. i 98 u 2002. godini. Europska unija veći značaj sada pridaje tjednu kretanja, započetom u nedjelju.

Dan bez automobila, pokrenut 1998. na inicijativu tadašnje ministrice okoliša Dominique Voynet, ove je godine dobio vrlo ograničenu podršku francuske vlade i velikih gradova.

Na međunarodnom planu uključeno je 1.125 gradova, moglo se u utorak pročitati na službenoj stranici.

Španjolska bilježi rekordan broj od 203 grada sudionika, nejednaka opsega. Španjolski ekolozi žale se na slabu koordinaciju ministarstva okoliša.

U Austriji sudjeluje 197 gradova, među kojima Beč. Neki od ostalih glavnih gradova uključenih u manifestaciju su London, Stockholm i Helsinki. Ni Rim ni Berlin ne sudjeluju, no Napulj se uključuje zajedno s još 14 talijanskih gradova. Švicarska (72 grada) i Poljska (108) vrlo su prisutne.

Izvan Europe, Dan bez automobila nije posebno popularan. U Sjevernoj Americi sudjeluje samo Montreal, drugu godinu zaredom, a u Južnoj Americi Brazil je uključio 17 gradova.

Azija gotovo u cijelosti ignorira Dan, osim Japana i Tajvana.

Pročitajte više