Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U spomen na brojne hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, vijence podno spomenobilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas su položila i svijeće zapalila brojna državna i druga izaslanstva.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće počast poginulima u obrani Vukovara odao je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U ime Hrvatskog sabora počast poginulima odalo je izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Sabora Darkom Milinovićem, a u ime Vlade izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor.

Počast poginulima u obrani Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su i izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH, Ministarstva unutarnjih poslova, 204. vukovarske brigade, koja je branila grad, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, Dubrovnika - grada prijatelja Vukovara, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Misu zadušnicu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio je biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić u zajedništvu s biskupom đakovačkim i srijemskim Marinom Srakićem i velikim brojem svećenika. Msgr. Puljić u propovijedi je rekao da je i proslava ovoga dana dokaz da je Crkva u hrvatskom narodu Crkva mučenika, a da je Vukovar upravo primjer toga mučeništva.

Dodao je da je 20. stoljeće bilo "mračno stoljeće" koje će ostati zapamćeno po mučeništvu u Crkvi, osobito u hrvatskom narodu, pa zbog toga hrvatski biskupi stalno upozoravaju vjernike da se ne zaboravi spomen na naše mrtve. Ukazao je i na velika stradanja u vrijeme komunizma kada su Crkva i mučeništvo bili kao tema negirani i proskribirani.

Zbog toga su se, kazao je biskup Puljić, hrvatski biskupi odlučili sagraditi spomen-crkvu hrvatskim mučenicima na Udbini i izgraditi crkvu u nekadašnjem zatvoru u Staroj Gradiški, u kojemu je u doba komunizma bilo zatvoreno više od 200 hrvatskih svećenika.

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara moramo odati počast svim hrvatskim braniteljima koji su bili žrtva jedne ideologije bezboštva, poručio je biskup, dodavši kako smo i danas svjedoci da živimo u vremenu jedne nove ideologije - globalizacije koja također nastoji stvarati kulturu bez Boga.

Program obilježavanja Dana sjećanja pod geslom "Zazvonite zvona sa svih zvonika" započeo je komemorativnim okupljanjem u dvorištu vukovarske Opće bolnice, iz koje je 261 ranjenik odveden na stratište na Ovčari. Tijekom 1995. na Ovčari je ekshumirano 200 žrtava.

Sudionici obilježavanja vukovarske tragedije zatim su se u hodnji u koloni sjećanja gradskim ulicama, koju su predvodili pripadnici 204. vukovarske brigade, uputili prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje je, prema procjenama policije, u nazočnosti oko 10.000 građana, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva odana počast poginulima u obrani Vukovara.

Procjenjuje se kako je u srpskoj agresiji na Vukovar poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila. Nekoliko je tisuća osoba ranjeno, a u progonstvo je, prema podatcima koji se nalaze u knjigama o Vukovaru u Domovinskom ratu, protjerano oko 22.000 nesrba.

Bitka za Vukovar započela je krajem kolovoza 1991. Nakon gotovo tromjesečnog otpora, obrana grada slomljena je 18. studenoga kada pripadnici bivše "JNA" i paravojnih srpskih postrojba ulaze u Vukovar i idućih nekoliko dana zauzimaju gradske četvrti.

(Hina) ždra ydd

Pročitajte više