Danas ili sutra odluka o ukidanju izvanrednog stanja

KOLEGIJ srbijanske vlade u ponedjeljak će raspravljati o ukidanju izvanrednog stanja u Srbiji, uvedenog na dan ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, a konačnu odluku o tom prijedlogu vlada će donijeti danas ili sutra, izjavio je ministar prosvjete Gašo Knežević.

"Većinsko raspoloženje" u vladinom kolegiju jest da izvanredno stanje treba ukinuti, ali će odlučujuću ulogu u odlučivanju imati mišljenje ministra policije Dušana Mihajlovića", kazao je Knežević Radiju B92.

Neki ministri i potpredsjednici vlade izjašnjavaju se za "postupno ukidanje izvanrednog stanja", ali predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić upozorio je u izjavi elektronskim medijima da "ne postoji kategorija djelomičnog ili faznog ukidanja izvanrednog stanja", s čime se složila i vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić, koja - na prijedlog Vlade Srbije - donosi odluku o ukidanju ili produženju izvanrednog stanja.

Srbijanski ministar policije Dušan Mihajlović, čiji će stav - kako je najavio ministar Knežević - prevagnuti u odluci hoće li izvanredno stanje biti ukinuto, izjavio je "Večernjim novostima" da MUP "zna tko je naručio, organizirao i izvršio atentat na premijera, tko je u tome pomagao i kako je sve izvedeno".

"U samoj operaciji atentata sudjelovalo je oko 12 sudionika s raznim zadacima. Važno je da imamo priznanje atentatora i drugih sudionika, kao i sve materijalne dokaze. Njima će se kao organiziranoj skupini suditi za zločinacko udruživanje. Za MUP Srbije, kad je ovaj zločin u pitanju, više nema tajni", kazao je Mihajlović.

Prethodnih dana, ministar pravosuđa Vladan Batić najavio je početak sudskih istraga (u prvoj polovini svibnja) protiv više od dvije tisuće uhićenih u policijskoj akciji "Sablja", te vjerojatni početak sudskih procesa početkom jeseni.

Prvoosumnjičeni za atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, Milorad Luković Legija još je u bijegu.

Pročitajte više