Danas je prosvjed protiv Istanbulske u Splitu, organizatori najavljuju više desetaka tisuća ljudi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

VEĆINA klubova zastupnika nakon jučerašnje maratonske rasprave podržala je ratifikaciju Istanbulske konvencije i o njoj će se glasati sutra, no prije toga će se na splitskoj Rivi održati prosvjed protiv te konvencije.

Prosvjed je zakazan za 18 sati na splitskoj Rivi, a organizira ga Građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije koja se protivi takozvanoj rodnoj ideologiji. Član inicijative Goran Velić kaže da očekuju više desetaka tisuća prosvjednika.

"HDZ se odvojio od birača, tražimo odgodu Istanbulske"

"U prvom redu se traži odgoda Istanbulske konvencije, ali će se izraziti i nezadovoljstvo zbog toga što se HDZ, koji se predstavlja kao demokršćanska stranka, odvojio od svog biračkog tijela. Da je cilj zaštita žena, oni bi jednostavno maknuli sporne točke konvencije i sve bi bilo OK. Nitko se ne bi bunio. Oni to ne žele maknuti i očito nije cilj uvođenje novih zaštita protiv nasilja već te rodne ideologije", rekao je Velić.

Organizatorica prosvjeda Sanja Bilać ranije je rekla kako želi da skup protekne civilizirano i da se na njemu vijore samo hrvatske zastave.

"Inicijativa se temelji na izražavanju nezadovoljstva zbog nametanja ideologije u obrazovni sustavi i milijardi koje će se ulagati u parapolitičke organizacije, a i ignoriranja građana koji izražavaju nezadovoljstvo", rekla je Bilać.

Kristina Bašić, također jedna od organizatora najavljenog prosvjeda, pozvala je građane da se slobodno jave i sudjeluju u prosvjedu.

"Morat ćemo djecu podučavati rodnoj ideologiji"

Ključni razlozi za organizaciju prosvjeda su, prema riječima Bašić, uvođenje rodne ideologije i to što rod postaje zakonski obvezna kategorija.

"Odvajanjem roda od spola, rod postaje zakonski obvezan i uvodit će se u obrazovni sustav. Dovest ćemo se u situaciju da ćete kroz obrazovni sustav morati djecu podučavati rodnoj ideologiji koja je neutemeljena i nedokazana, dovest ćete se u situaciju da vas netko proziva jer ne želite djecu podučavati nečemu što nema vrijednost", kaže Bašić.

"Mi idemo srcem u taj prosvjed i poručit ćemo da se ne slažemo s ratifikacijom Istanbulske konvencije", rekla je.

Ogorčeni na HDZ i Plenkovića

Prosvjednici su posebno ljuti na Plenkovića i HDZ.

"Činjenica je da Plenković i njegov HDZ ne slušaju narod i ne vode računa o tome što narod misli. Na djelu je eutanazija demokracije. Građanima se oduzima pravo na kritičko razmišljanje", rekla je Bilać.

Podsjetimo, taksisti su najavili da će katolibane besplatno voziti na prosvjed, a nekako su uspjeli povezati Uber i rodnu ideologiju.

Pročitajte više