DANAS PREGOVORI O PODRŠCI DEMOKRATA MANJINSKOJ VLADI U SRBIJI

Pregovori stranaka demokratskog bloka o formiranju vlade Srbije bit će nastavljeni u srijedu poslijepodne, potvrdio je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Marišićanin beogradskom Radiju B92.

Radna skupina, u kojoj nije bilo predstavnika Demokratske stranke, usuglasila je prijedlog dokumenta kojim se definiraju odnosi stranaka - Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, G17 Plus Miroljuba Labusa, te koalicije Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića - koje bi trebale formirati manjinsku vladu, uz podršku Demokratske stranke Zorana Živkovića i Borisa Tadića.

Demokratskoj stranci, kako je kazao Maršićanin, u srijedu će biti ponuđen Nacrt sporazuma o podršci manjinskoj vladi, u kojem se predlaže da, u zamjenu za podršku vladi u Skupštini Srbije, ta stranka dobije mjesta predsjednika Skupštine Srbije i Crne Gore i ministra obrane u Savjetu ministara, vladi državne zajednice, koje već obavljaju Dragoljub Mićunović i Boris Tadić.

Dragoljub Mićunović, koji nije sudjelovao u radu radne skupine koja je pripremala dokumente o odnosima u manjinskoj vladi, još nije potvrdio hoće li prisustvovati današnjem sastanku, ali je za Radio B92 izjavio da je "jedino razumno rješenje u ovom trenutku većinska vlada" u koju bi ušla i Demokratska stranka, a taj je stav u utorak navečer novinarima potvrdio i zamjenik predsjednika Demokratske stranke Boris Tadić.

"Manjinska vlada ne bi imala političku stabilnost. Odnosi četiri demokratske grupacije definirani su brojem glasova na izborima, pa ako G17 Plus, DSS, SPO i NS ne žele prihvatiti našu ponudu za zajedničku vladu, bojim se da će novu morati formirati sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskom radikalnom strankom", kazao je Tadić.

Odluka koalicije SPO-NS je da će ući u većinsku ili manjinsku vladu, a G17 Plus da će ući u manjinsku vladu, iako ta koalicija drži da bi većinska vlada bila jamstvo veće stabilnosti.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više