Zabijelili se Gorski Kotar i Lika, uskoro prve pahulje u unutrašnjosti Hrvatske, a snijeg bi mogao padati i duž obale!

Foto: Vrijeme.hr, Pljusak.com

PLANINSKO područje, ali i dio kontinentalne Hrvatske, danas očekuju snježne pahulje.


Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, vrijeme će danas biti promjenjivo, u Slavoniji pretežno oblačno, vjetrovito i hladno. Uglavnom u Slavoniji, Posavini i Lici povremeno se očekuje većinom slaba kiša, zatim i snijeg. Vjetar većinom umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, u sjevernim i istočnim krajevima te u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu će jačati bura na jaku i olujnu, a podno Velebita očekuju se i orkanski udari. Najviša temperatura u većini krajeva ujutro, u unutrašnjosti između 1 i 6, na Jadranu od 9 do 14°C.

Sutra će također biti hladno i vjetrovito s umjerenim i vrlo jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom. Na Jadranu će biti jake bure s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Mjestimice će biti malo snijega ili kiše, a slabog snijega može biti i duž obale.



Slično vrijeme se očekuje i u nastavku tjedna - prema prognozi DHMZ, bit će hladno s jakom burom s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Mjestimice će biti malo kiše, a može biti i malo snijega. U unutrašnjosti jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača. Od četvrtka vjetar u slabljenju.


Snijega već ima u planinskim predjelima pa tako Zavižan mjeri čak 50 centimetara snijega, dok ga u Begovom Razdolju ima 10 centimetara.

Jutros kratkotrajni nalet snijega na području Matulja, Viškova i Brešca, orkanski udari bure podno Velebita

U drugom dijelu jučerašnjeg dana došlo je do pritjecanja osjetnog hladnijeg zraka sa sjevera i jačanja bure. Bura je jučer kasno navečer podno Velebita imala orkanski udar od 126 m/s (35 m/s) koliko je izmjereno na mjernoj meteorološkoj postaji Tribalj. Jutros je bura na tom području nešto slabija, ali i dalje sa udarima oko 100 km/h, što pravi i probleme u prometu. Hladan zrak i dalje pritječe stoga se očekuje daljnji pad temperature zraka, a zbog jačanja anticiklone i velike razlike u tlaku očekuje se i jačanje bure.

Prilikom naglog pritjecanja hladnijeg zraka sa sjevera ponekad dolazi i do razvoja oblaka koji uobičajeno donose pljuskove snijega. Jutros oko 8:30h jedan takav oblak nastao je na području sjeverno od Rijeke, te je nošen sjevernom strujom zahvatio područje Matulja, Viškova i Brešca gdje je zabilježen kratkotrajni nalet snijega, i to čak i ispod 300 metara nadmorske visine. Uz samu morsku obalu je ipak palo nekoliko kapi kiše. Kratkotrajni pljusak snijega vidio se i na web kameri IstraMeta na vrhu Učke.

Pahulje snijeg padale su pri temperaturi od 4 do 6°C, što nije neuobičajeno pošto je zrak izrazito suh, a po visini se nalazi vrlo hladan zrak. Na vrhu Učke temperatura se kreće oko -4°C, a do večeri pada na oko -9°C. Kredarica na Triglavu u Sloveniji mjeri čak -16°C.

Za video iz Brešca zaslužan je Đani Pavalec kojemu nije promaklo ni ovih nekoliko pahulja snijega.

Pročitajte više