Dani Narodne Republike Kine - predavanja održali kineski veleposlanik i predstavnik Hrvatsko-kineskog društva

Veleposlanik Kine u Hrvatskoj Zhi Zhao Lin i potpredsjednik Hrvatskokineskog društva Drago Muvrin održali su večeras u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici predavanja o Kini, u sklopu Dana Narodne Republike Kine, koji su počeli 28. travnja.

Kineski veleposlanik istaknuo je da se suradnja Kine i Hrvatske uspješno razvija od kada je Kina priznala Hrvatsku, 13. svibnja 1992., a napomenuo je da je bila dobra prije.

Trgovinska razmjena prošle je godine iznosila 170 milijuna dolara i predstavljala povećanje za 48 posto u odnosu na prethodnu godinu, naveo je Zhi Zhao Lin i rekao da je cilj dvjema državama razvijati više oblika međunarodne suradnje.

Odgovarajući na pitanja publike, rekao je da u Kini trgovine najviše posla ostvaruju subotom i nedjeljom.

Kazao je da Kina provodi populacijsku politiku po kojoj će natalitet rasti do 2030. godine, kada će početi padati. Sada Kina ima 1,285 milijarde stanovnika, a uz rast od 10 milijuna stanovnika na godinu, 2030. će dosegnuti oko 1,6 milijardu stanovnika, kazao je kineski veleposlanik.

"Ne možemo sebi dopustiti veći natalitet, jer bi povećanje stanovništva 'pojelo' resurse", kazao je veleposlanik Zhi Zhao Lin.

Muvrin je govorio o povijesti kineske kulture, istaknuvši dugovječnost tamošnjih civilizacija. Rekao je da je Kina mnogo prije Europe poznavala razne materijale i tehnologije, a da se učenja, koje danas u Europi smatramo ekološkim, u Kini pridržavaju cijelo tisućljeće.

Temeljne vrijednosti kineske civilizacije vrlo su slične europskim kršćanskim vrijednostima, kazao je, među ostalim, Muvrin.

U sklopu Dana Narodne Republike Kine, koji traju do 21. svibnja, održavaju se brojne radionice, predavanja, projekcije filmova, izložbe knjiga i postera, fotografija i malih umjetničkih predmeta. Bit će predstavljena kineska kuhinja, kineski običaji, izrada zmajeva od papira, slika od riže, a bit će organizirana i poduka u pisanju kineskog pisma i pričanju ljubavnih priča uz čaj.

(Hina) xiluc yjn

Pročitajte više