Dani Ranka Marinkovića 17.,18. i 19. rujna u Komiži

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Komiži se 17.,18. i 19. rujna održavaju "Dani Ranka Marinkovića" koje je utemeljio grad Komiža, a suorganizatori su Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika.

U okviru Dana održat će se jednodnevni znanstveni skup "Ranko i njegovo vrijeme", bit će izvedena kazališna predstava "Glasovita brijačnica kod Trimalhiona" u režiji Georgija Para te položen vijenac na književnikov grob.

Sudjelovanje na Danima najavili su Nikola Batušić, Branko Hećimović, Ante Stamać, Milan Vuković, Božidar Petrač, Vlaho Bogišić, Stipe Čuić, Jakša Fiamengo i Joško Božanić.

Jedan od pokretača "Dana Ranka Marinkovića" i njegov dugogodišnji prjatelj Milan Vuković na skupu će govoriti, kako je rekao, o talijanskoj okupaciji Visa - 1920. i 1941.

"Ranko je sa sedam godina promatrao demontažu Spomenika pobjednicima Viške pomorske bitke (1866.), a 1941. pljačku umjetničke slike iz franjevačkog samostana koja prikazuje tu bitku", rekao je Vuković, dodavši kako će na skupu otkriti zašto je Rankova posljednja želja bila da bude pokopan u Komiži.

Kulturna priredba "Dani Ranka Marinkovića" održana je prvi put u rujnu 2002. u Komiži i tada je tema znanstevnog skupa bila "Ranko između otoka i kopna".

Medijski pokrovitelji ovogodišnjih Dana su "Vjesnik" i "Slobodna Dalmacija".

Ranko Marinković (1913.-2001.) pisao je novele, drame, romane i eseje, a njegov opus smatra se reprezentativnim uzorkom hrvatskoga modernizma.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više