"Daruvarac" na sudu priznao krivnju. Presuda je moguća već sutra

Foto: Dino Stanin/Pixsell

DARKO Kovačević Daruvarac (31), optužen za prijetnje i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, na početku ponovljenog suđenja koje se u srijedu održalo na Općinskome sudu u Zadru priznao je krivnju.

Potvrdio je to novinarima nakon četverosatnog ročišta odvjetnik oštećene Milan Petričić, koji je rekao da je obrana na početku glavne rasprave promijenila stav te se Kovačević izjasnio krivim za djela koja mu se stavljaju na teret.

"Danas je sud ponovio postupak i prošao sve svjedoke, bilo ispitivanjem, bilo čitanjem iskaza. Saslušani su i vještaci te je odlučeno da se postupak nastavi sutra odlukama suda o dokaznim prijedlozima i, pretpostavljam, završnim riječima stranaka", rekao je odvjetnik Petričić.

Na novinarsko pitanje je li njegova stranka dala iskaz te je li Kovačević iznio obranu, odgovorio je da je iskaz oštećene djevojke pročitan te da je Kovačević iznio obranu i, za razliku od prije, izjasnio se krivim.

Svi svjedoci dali su iskaze ili je njihova izjava pročitana, a nitko nije mijenjao već prije dan iskaz. Presuda je teoretski moguća već sutra. Suđenje se nastavlja u 8.45 sati.

Javnost isključena sa suda

Podsjetimo, novi odvjetnik Darka Kovačevića zatražio je da se iskazi svih dosad ispitanih svjedoka samo pročitaju kako se suđenje ne bi odugovlačilo.

Također je kazao kako zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić nije odgovorio na njegov podnesak od 24. prosinca prošle godine kojim je zatražio da se, zbog efikasnosti i brzine postupka, umjesto ponovnog ispitivanja svjedoka njihovi iskazi samo pročitaju.

"Iz izostanka odgovora proizlazi da Vulić ili nije pročitao podnesak ili ima potrebu dalje ispitivati svjedoke, a obrana je njihove iskaze prihvatila. Time je navod, kojim tužitelj predlaže isključenje javnosti na temelju toga da će obrana biti usmjerena prema žrtvi, proizvoljan, ničim potkrijepljen i apsolutno deplasiran. Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti", rekao je Radman.

Nakon što se odvjetnik žrtve Milan Petričić složio s rješenjem, sutkinja Mitra Meštrović donijela je ponovno rješenje o izuzeću javnosti i naložila novinarima i snimateljima da napuste sudnicu.

Danas je ispitano pet svjedoka.

Oko 15 sati sud je napustio "Daruvarčev" prijatelj Ante Kokić.

Oko 15.40 sati sa suda su izašle i Lorena i njezina majka. Nisu davale izjave. Mama je Loreni rekla: "Samo prođi."

Kovačević je, podsjetimo, nakon šest mjeseci istražnog zatvora 14. prosinca pušten da se brani sa slobode, a optužen je za kazneno djelo prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozljede.

Njegovo puštanje izazvalo je bijes javnosti, a slučaj su tada komentirali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i brojni drugi političari.

Jutros smo kratko kontaktirali majku pretučene djevojke, Anu Gurlicu.

"Opterećene smo jedna i druga. Nadamo se pravdi. Lorena će dati iskaz", rekla je Lorenina majka dodavši kako će javnost, koliko ona zna, biti isključena sa suđenja. Nije željela više ništa komentirati.

Pročitajte više