DC: diplomatskom akcijom pridobiti podršku za hrvatska stajališta

Predsjednik Demokratskog centra Mate Granić danas je ustvrdio da Hrvatska treba diplomatskom akcijom i činjenicama pridobiti podršku Grčke za hrvatska stajališta, te da ni slučajno ne smije nervozno reagirati na izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara EU Georgiosa Papandreua da se u Grčkoj razmišlja o federaciji balkanskih država.

´Nova balkanska federacija nije moguća, a niti bilo tko može natjerati Hrvatsku da prihvati takvo rješenje´, rekao je Granić na konferenciji za novinare.

Dodao je da još uvijek nema službenih reakcija hrvatskih vlasti na tu Papandreovu izjavu kao i na izjavu srpskog premijera Zorana Đinđića da će Srbija tražiti novu Daytonsku konferenciju i promjene granica u regiji ako kosovski Albanci nastave tražiti nezavisnost Kosova.

Rekao je da DC podržava promjene i dograđivanja postojećeg Daytonskog sporazuma koji bi, po njegovoj ocjeni jačali središnju vlast u BiH.

Govoreći o problemu privatizacije ´Sunčanog Hvara´, smatra da bi Vlada trebala odgovoriti na pitanja zašto je baš ´Sunčani Hvar´ izdvojila iz skupine osam velikih hotelskih poduzeća koja je željela privatizirati. Ocijenio je da bi manja šteta bila kad bi se taj natječaj prekinuo i stvorila nova strategija završetka procesa privatizacije.

DC podržava sindikate, posebice sindikat liječnika, koji štrajkom žele ostvariti svoja prava. Nužnim drže provesti reformu radnog zakonodavstva.

U vezi s izborima rekao je da bilo dobro da se što skorije odredi datum njihova održavanja.

Konvenciju DC-a najavio je za 5. travanja i dodao da stranka ozbiljno radi na izbornom programu.

Pročitajte više