DC najavljuje tužbu protiv Gredelja

POTPREDSJEDNIK Demokratskog centra (DC) Joško Morić najavio je danas da će ta stranka tužiti predsjednika Udruge hrvatskih sudaca u ostavci Vladimira Gredelja za ilegalno pribavljanje dijelova zbirke osobnih podataka DC-ovih članova, njezino krivotvorenje i neovlašteno davanje osobnih podataka građana na korištenje drugima.

Morić je na konferenciji za novinare kazao da će DC to učiniti neovisno o Gredeljevom sporenju s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt, koja je i predsjednica DC-a.

Morić je ocijenio da je Gredelj jučerašnjim "insinuacijama i krivotorinama" prešao granicu morala, pameti, ali i zakona. Po njegovom sudu, radi se o pokušaju diskreditiranja pokrenutih reformi u pravosuđu i ministrice osobno.

Ustvrdio je da je Gredelj jučer pokazao navodni originalni CD s logom stranke i nazivom "Baza članstva", a podijelio kopije, no da bi kao pravnik morao znati da su zbirke osobnih podataka građana propisane zakonom i pravnim aktima pravne osobe koja ih ovlašteno prikuplja i koristi. Osim toga, navodi Morić, Statutom DC-a je propisano da su osobni podaci članova službena tajna.

Statut također utvrđuje da se zbirka osobnih podataka članova zove "Središnji registar članova", a ne "Baza članstva", kako je svoju krivotvorinu nazvao Gredelj i koja u pravnom smislu ne znači ništa, kazao je Morić.

Iako je dugogodišnji predsjednik UHS-a, Gredelj se poziva na zakone kada mu idu u prilog, a kada to nije slučaj djeluje protuzakonito, rekao je Morić, napominjući da je ilegalnim pribavljanjem i promjenom sadržaja ranijih stranačkih dokumenata Gredelj učinio kažnjiva djela.

Gredelj je jučer novinarima podijelio kopije CD-a s navodnim popisom članova DC-am iz kojeg se vidi da Dalibor Milan do kraja prošle godine nije istupio iz te stranke. Riječ je o osobi koja je dobila vježbeničko mjesto na dubrovačkom Općinskom sudu, iako je između 12 kandidata navodno imao najmanje bodova na natječaju. Matko Jelić, kandidat koji nije izabran je potom optužio ministricu Škare Ožbolt za nepotizam, odnosno da je izabrala Milan jer je stranački kolega. On je, pak, naknadno rekao da ne poznaje ministricu i da je 2001. istupio iz DC-a, što je potvrdio i dubrovački ogranak te stranke.

Upitan je li vježbenik Dalibor Milan bio član DC-a, Morić je odgovorio da jest od 6. svibnja do kraja svibnja 2001. kada je napustio stranku. Ustvrdio je da se podacima o nekadašnjem Milanovom članstvu u DC-u manipulira. Morić smatra kako se i bivši i sadašnji članovi stranaka imaju pravo natjecati za posao i kako ne bi trebali biti građani drugog reda.



Pročitajte više