DC: Puna podrška ministrici pravosuđa u suradnji s Haaškim sudom

PREDSJEDNICA Demokratskog centra (DC) u proširenom sastavu na večerašnjoj je redovitoj sjednici vrlo pozitivnim ocijenilo dosadašnji rad predsjednice DCa i ministrice pravosuđa Vesne ŠkareOžbolt u suradnji sa Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i daje joj punu podršku za nastavak rada.

Kako je priopćeno, formulaciju u optužnici protiv generala Čermaka i Markača da su, zajedno sa predsjednikom Tuđmanom i generalom Gotovinom, sudjelovali u zločinačkom planu i kao zločinačka organizacija djelovali u zločinačkom poduhvatu trajnog iseljavanja Srba, Predsjedništvo DC-a ocjenjuje faktičnom, pravnom i političkom neistinom.

Predsjedništvo DC-a traži da se, bez promjena u suradnji sa sudom u Haagu, moraju upotrijebiti sva pravna i politička sredstva, uključujući i raspravu pred Vijećem sigurnosti kao osnivačem Suda, radi uklanjanja te neistinite i neprihvatljive formulacije.

Istodobno, navodi se u priopćenju, Predsjedništvo DC odbija "neargumentirane izjave Zlatka Tomčića o problemu optužnica. Kad je bio na vlasti, sudjelovao je u dugotrajnom prikrivanju primljenih optužnica iza čega nije slijedila nikakva politička korist niti pravno lakša pozicija optuženih. Iako je bio predsjednik, Tomčić nije u Hrvatskom saboru organizirao raspravu o tome problemu", stoji u priopćenju sa sjednice Predsjedništva DC-a.

Ovoga puta, tvrdi DC, u tjedan dana od primitka do objave optužnica, postignuti su politički i pravno višestruki pozitivni učinci, sačuvano je dostojanstvo i osobni dignitet optuženih generala.

Na sjednici Predsjedništva DC-a raspravljeno je izvješće o provedbi izvanrednih stranačkih izbora te utvrđeno da su oni u općinskim i gradskim organizacijama provedeni u skladu s planom, a radi organizacijske, kadrovske i političke konsolidacije rada gradskih organizacija u Varaždinu i Senju, Predsjedništvo je imenovalo povjerenike.

Uz ostalo je priopćeno da će se izvanredne izborne skupštine županijskih organizacija održati u drugoj polovici ožujka.

Pročitajte više