De Vries: Teroristički napadi prijete svim europskim zemalja

KOORDINATOR EU za borbu protiv terorizma Gijs de Vries izjavio je u srijedu da svim zemljama u Europi prijete teroristički napadi, bez obzira na to jesu li podržale rat u Iraku ili ne.

"Prijetnja je realna i ozbiljna", rekao je Gijs de Vries, imenovan europskim koordinatorom za borbu protiv terorizma nakon bombaških napada u Madridu 11. ožujka u kojima je poginula 191 osoba.

De Vries upozorava da se ne može isključiti mogućnost novog velikog terorističkog napada u Europi.

"Nažalost, moramo računati s mogućnošću da bi svaka zemlja u Europi mogla postati žrtvom napada. Sve zemlje Europske unije ranjive se, neovisno o njihovoj nazočnosti u Iraku", rekao je De Vries u intervjuu za Reuters.

De Vries je naglasio da su nacionalne sigurnosne službe uspješno iskorijenile militante povezane s terorističkom mrežom al-Qaidom, no manje skupine kojima je teže ući u trag u Europi i dalje postoje.

"Postoje manje, nevezane skupine koje tvrde da su inspirirane al-Qaidom, no nisu nužno pod njezinim vodstvom", rekao je.

"Morali bismo biti svjesni da mnogo potencijalnog rizika postoji unutar granica Europe, a ne samo od ljudi koji dolaze u Europu iz drugih krajeva", rekao je.

Osim "radikalnih muslimanskih elemenata", prijetnje predstavljaju i domaće europske skupine poput sjevernoirske Prave IRA-e i baskijske spearatističke skupine ETA-e, upozorava De Vries.

Pročitajte više