Dečki s Kvarnera treniraju djecu u SAD-u: U Hrvatsku se vraćamo, ali samo u posjet

Foto: Index

NAKON što smo već pisali o životu mladih koji su otišli trbuhom za kruhom preko Atlantika pa sad žive i rade u Americi bez da su uspjeli još legalizirati boravak, donosimo i nešto drugačiju priču.

> Mladi koji su pronašli bolji život u SAD-u govore za Index: Nije istina da se u Americi crnči cijeli dan

U predgrađu Bostona novi život počela su dva dečka s Kvarnera. Obojica su nogometni treneri i uspjeli su dobiti radnu dozvolu pa se nadaju da će samim tim u budućnosti lakše dobiti zelenu kartu, a potom i državljanstvo.

Njihova je priča stoga drugačija od prethodnih jer za razliku od njih, oni mogu odlaziti u Hrvatsku i posjećivati obitelj, što im uvelike olakšava boravak u SAD-u.

Jedan od njih je nakon neugodnog iskustva u Irskoj gdje ga je poznanik iz Hrvatske opljačkao, odlučio slati molbe na sve nogometne klubove koji se bave treniranjem djece u SAD-u.

Iz Hrvatske si našao posao u Bostonu


Ubrzo mu se posrećilo pa je dobio pozitivan odgovor iz Bostona. Menadžer kluba pozvao ga je da dođe tako da je ubrzo spakirao stvari i već posljednjih godinu i pol živi u SAD-u.

U Hrvatsku se kaže, više nikad ne bi vraćao živjeti jer nema apsolutno nikakvu perspektivu. Za razliku od Hrvatske u SAD-u kaže, ima velike šanse za napredak u karijeri.


Naime, ondje trenira nogomet djecu do 16. godina, a upravo je nogomet sport koji u SAD-u postaje sve popularniji.

"Tu su svi počeli igrati nogomet, curice i dečki od pet godina na više. Oni stariji treniranjem pokušavaju doći do stipendije tako da je to postao poprilično popularan sport u SAD-u. Posla ima pa sam prije pola godine doveo i prijatelja iz Hrvatske. Našao sam mu posao i sad skupa živimo i radimo.

Doveo i prijatelja

Prvi put kad sam došao živio sam kod jedne obitelji čiju sam djecu trenirao, a sad je ipak bolje kad imam cimera, koji mi je ujedno i prijatelj. Uspio sam ubrzo kupiti i auto jer svakog vikenda imamo utakmice po cijeloj državi Massachusetts. Prošlog Božića sam posjetio obitelj u Hrvatskoj, a ici ću i za ovaj. Lakše mi je nego većini jer sam legalno ovdje pa mogu kad poželim napustiti Ameriku i opet se vratiti", rekao je.

On trenutno trenira dečke do 16 godina, a cilj mu je postati trener na nekom koledžu ili voditi samo individualne treninge koji se ovdje skupo naplaćuju.

U slobodno vrijeme dosta putuje, što si inače u Hrvatskoj ne bi mogao priuštiti.

A njegov prijatelj koji je u SAD-u tek par mjeseci također kaže da se više nema namjeru vraćati u Hrvatsku, osim da posjeti obitelj i prijatelje.

Litra benzina ispod tri kune

"Tu mogu raditi posao kojeg volim i uz to normalno zarađivati. U Hrvatskoj to nije tako. Trenutno treniram curice i super su. Imamo svaki vikend utakmice, trudimo se osvajati turnire i napredovati", rekao nam je, dodajući kako si je i on kupio auto jer putuje na utakmice i turnire.

Inače, ono što bi razveselilo mnoge hrvatske vozače je cijena goriva. Tako litru benzina plaćaju oko tri kune, a koji put i ispod toga. Natankaju pun rezervoar za oko 200 kuna pa im nije skupo putovati.

Kupuju hrvatske namirnice

A za par mjeseci koliko živi u Americi počeo je učiti i arapski, što bi mu kaže u budućnosti mogao biti veliki plus jer su nogometni treneri u arapskim zemljama poput UAE izuzetno dobro plaćeni.

Jedino što im u Americi nikako ne odgovara je hrana. Iz toga razloga dečki kuhaju doma. Osim što im je to i ušteda jer su restorani skupi, k tome još nastoje i koliko toliko domaće jesti. A da bi okus bio bolji po namirnice kažu, obavezno odlaze u europske markete gdje nabavljaju hrvatske proizvode.
 

Pročitajte više