Del Ponte o Kosovu, Miloševićevom genocidu, Karadžiću i Mladiću

NASILJE koje je u srijedu izbilo na Kosovu između Srba i Albanaca "signal je za uzbunu" koji pokazuje da sukob između tih dviju zajednica još nije ugašen, ocjenila je u četvrtak u Ženevi glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte.

Na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u Ženevi, Del Ponte je također govorila o dokazivanju genocida Slobodanu Miloševiću, te o skrivanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića u Beogradu.

"Zabrinuta sam onim što se događa na Kosovu", kazala je Del Ponte na konferenciji za tisak. "Očekujem da KFOR i druge snage osiguraju da ne dođe do eskalacije, jer za to postoji realna opasnost".

Prema riječima tužiteljice zadužene za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, nasilje na Kosovu "signal je za uzbunu koji pokazuje da se sukob može nastaviti" pet godina nakon što je okončan intervencijom snaga NATO-a.

Del Ponte je u srijedu i četvrtak u Ženevi sudjelovala u radu 60. godišnjeg zasjedanja Povjerenstva UN za ljudska prava, te održala više bilateralnih sastanaka s predstavnicima nekih članica EU.

Govoreći o suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, Del Ponte je ocijenila da postoji dovoljno dokaza da ga se osudi za genocid iako tužitelji nisu izveli "krunski dokaz" za tu najtežu optužbu.

"Izuzetno je teško dokazati genocid - posebnu namjeru da se dijelom ili u cijelosti uništi jedna skupina. Imamo neke fragmentarne dokaze, ali namamo krunski dokaz", ustvrdila je Del Ponte.

"Vidjet ćemo jesmo li uspjeli uvjeriti suce da Miloševića, usprkos tome što nedostaju neki dokazi, osude za genocid", rekla je Del Ponte.

Odbacivanje optužbe za genocid zatražili su "prijatelji suda" (amici curiae) u ime Miloševića, a tužitelji će, prema riječima Del Ponte, u ponedjeljak podneskom tražiti zadržavanje te optužbe. Odluka raspravnog vijeća očekuje se prije nastavka suđenja 8. lipnja.

Del Ponte je također kazala da očekuje da Velika Britanija u idućih nekoliko dana predloži suca koji treba zamjeniti Richarda Maya, predsjedavajućeg na suđenju Miloševiću koji je dao ostavku zbog bolesti.

Ako glavni tajnik UN Kofi Annan odobri njegovo imenovanje, a Milošević pristane na nastavak suđenja s novim sucem, onda bi rok za nastavak 8. lipnja mogao biti realiziran, u suprotnom prijete daljnja odgađanja u već sada najduljem procesu za ratne zločine u povijesti.

Del Ponte je u Ženevi ponovo pozvala na izručenje ICTY-u bivših čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ističući kako uvjerenje da se obojica kriju u Beogradu. Izjavila je da ima puno povjerenje da snage NATO-a i političke vlasti tragaju za Karadžićem i Mladićem i da će oni biti uhićeni.

Sjedinjene Države upozorile su Srbiju da bi joj mogle ukinuti financijsku pomoć ako Beograd do 31. ožujka ne pokaže suradnju s ICTY-em.

Pročitajte više