Del Ponte u BiH: Ganić, Delić i Mahmuljin možda novi optuženici?

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte nagovijestila je u četvrtak u Sarajevu mogućnost podizanja optužnica protiv trojice visokih ratnih političkih i vojnih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine bošnjačke nacionalnosti.

Del Ponte je na kraju trodnevnog posjeta BiH u četvrtak razgovarala s premijerom Federacije BiH Ahmetom Hadžipašićem.

Odgovarajući nakon tog susreta na pitanje novinara jesu li vođene ili se vode istrage protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića te umirovljenih generala Armije BiH Rasima Delića i Sakiba Mahmuljina, Del Ponte je kazala:

"Da. Mogu potvrditi da se vode istrage".

Ona je pri tom podsjetila kako je dan ranije kazala kako će do kraja godine njen ured podići pet novih optužnica te da će se one odnositi na pripadnike svih naroda - Albance, Srbe, Hrvate i Bošnjake.

Na dodatno pitanje da potvrdi kako su Ganić, Delić i Mahmuljin pod istragom Del Ponte je odgovorila kako u konkretnom slučaju ne može spekulirati o imenima koja će se naći na optužnicama.

Del Ponte, koja tijekom dana putuje za Zagreb, na kraju je izrazila zahvalnost vlastima Federacije BiH na njihovoj dosadašnjoj suradnji s Haaškim tribunalom.

Pročitajte više