Demokratski nasljednik zloglasnog republikanca Foleya također izazvao seks-skandal

"SJAŠI Kurta da uzjaši Murta" je izreka malo gdje tako aktualna kao za birače 16. kongresnog okruga u američkoj državi Floridi.

Dotični se okrug sve do jeseni 2006. godine smatrao jednim od najsigurnijih za Republikansku stranku u SAD, ali to više nije, prije svega zahvaljujući bivšem zastupniku Marku Foleyu. On je u predvečerje prošlih kongresnih izbora bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što se otkrilo da muškim kongresnim paževima - srednjoškolcima koji volontiraju po kongresnim uredima - šalje lascivne poruke preko Interneta.

Foley, koji je vodio kongresni odbor za zaštitu djece, nakon toga je priznao da je homoseksualac, što je razgnjevilo konzervativne i republikancima u pravilu vjerne birače s vjerske desnice. Po republikance je bilo još gore što se otkrilo kako je republikansko vodstvo Kongresa mjesecima ranije znalo za Foleyeve "nestašluke" ali mu je osim par verbalnih "packi" gledalo kroz prste i nastojalo zataškati cijelu stvar. Takav postupak bahatih i po mišljenju mnogih nepopravljivo korumpiranih republikanaca je, po mišljenju mnogih, bila kap koja je prelila čašu strpljenja američke javnosti i omogućila demokratima da nakon 12 godina ponovno osvoje većinu u oba doma Kongresa.

Demokratski cunami je prije dvije godine zahvatio i Foleyev okrug. S obzirom da je Foley podnio ostavku iza redovnih predizbornih rokova  republikanski kandidat Joe Negron se morao natjecati s Foleyevim imenom na listiću. Od toga je najviše profitirao Tim Mahoney, 52-godišnji informatički poduzetnik i kandidat Demokratske stranke. Njegova je tijesna pobjeda ne samo odnijela demokratima 16. okrug prvi put u povijesti, nego i krajnje poniženje republikancima.

Međutim, kako stvari stoje, republikancima bi upravo 16. izborni okrug mogao predstavljati utjehu u onome što, po svemu sudeći, izgleda kao još jedna izborna kataklizma njihove stranke. Mahoney bi vrlo lako mogao biti najuren iz svoje tople kongresne fotelje zbog gotovo identičnih razloga kao njegov pohotni prethodnik.

"Radiš za moje zadovoljstvo"

Ovih dana je ABC objavio kako je Mahoney, oženjeni otac djeteta koji je izbornu kampanju temeljio na čestitosti i promoviranju obiteljskih vjernosti, sudskom nagodbom isplatio 121.000 dolara 50-godišnjoj Danielle Allen, njegovoj bivšoj članici izbornog stožera i kongresnog ureda, ali i ljubavnici. Nagodba je sklopljena nedugo nakon što je Allenova dobila otkaz od Mahoneya, a bivša ljubavnica je osim novca dobila obećanje o dobro plaćenom namještenju reklamnoj tvrtki Fletcher Rowley Chao Riddler, čiji je jedan od najvažnijih klijenata upravo Mahoney. Zauzvrat se Allenova morala obvezati da ne smije sudjelovati ni u jednoj izbornoj kampanji niti ikome razotkriti detalje svoje ljubavne veze.

Cijela je stvar "pukla" kada je Allenova otkrila da Mahoney osim nje ima još jednu ljubavnicu. Nakon toga je pokušala prekinuti vezu s Mahoneyem koji joj je rekao da to neće dozvoliti, odnosno da će joj u tom slučaju dati otkaz. Jedan od tih razgovora je zabilježen na audio-snimci na kojoj Mahoney svojoj ljubavnici kaže da "radi za njegovo zadovoljstvo", te da uopće nije važno da li je u pravu ili krivu, odnosno da je može otpustiti kada ga je god i zbog čega volja. Audio-snimku je objavila američka TV-kuća ABC, ironijom sudbine ista ona na kojoj je "provaljen" Foleyev skandal.

Afera postavlja cijeli niz pitanja, od koje je sama nevjera "obiteljskog čovjeka" Mahoneya najmanje važna. Američki mediji se umjesto toga pitaju na osnovu kojih kriterija je svoju ljubavnicu uposlio u kongresnom uredu te je plaćao novcem poreznih obveznika. Također je čak i u SAD prilična rijetkost da jedan političar u predvečerje izbora svojoj ljubavnici plaća tzv. "novac za ušutkavanje" osim ako u pitanju nisu neke daleko veće "pikanterije".

Povijest se u slučaju Mahoney ponavlja i zato što je demokratska  većina u Kongresu, slično kao i njihovi republikanski prethodnici, znala za nestašluke "mangupa iz svojih redova" ali se pravila da oni ne postoje. Tako je Rahm Emanuel, jedan od vođa demokrata u Kongresu, tek imao jedan poluslužbeni razgovor s Mahoneyem gdje ga je upozorio da bude malo diskretniji "u interesu stranke".

Kada je afera procurila, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi tvrdi da je "tek sada saznala" da Mahoney ima ljubavnicu, odnosno da ju je pokušao ušutkati novcem.

Većina komentatora, pak, sumnja da će - osim što je republikanac Tom Rooney postao favorit u 16. izbornom okrugu - afera imati bilo kakve učinke, pogotovo na nacionalnom planu. Većina anketa predviđa da će, zahvaljujući karizmatskom Obami, ekonomskoj tjeskobi kao i hordama novoregistriranih i stranački "nabrijanih" birača koji ne vode računa o detaljima, demokrati ne samo osvojiti Bijelu kuću, nego ostvariti tako impresivnu većinu kakvu nijedna od dvije vodeće američke stranke nije imala desetljećima.

D.A.

Pročitajte više