Deseci tisuća Izraelaca prosvjeduju protiv povlačenja iz Gaze

Više desetaka tisuća nezadovoljnih Izraelaca krenulo je u srijedu prema najvećem židovskom naselju Gush Katifu u pojasu Gaze gdje će prosvjedovati protiv plana izraelskog premijera Ariela Sharona o evakuaciji iz Gaze predviđenu za manje od četiri mjeseca.

Stanovnici naselja izjavili su da se prosvjedima u središtu naselja pridružilo oko 30.000 simpatizera od kojih su neki stigli i sa Zapadne obale.

"Židovi ne protjeruju druge Židove", izvikivali su demonstranti odjeveni u narančasto, boju zastave lokalnih vlasti koja je postala simbol prosvjeda.

Većina Izraelaca ne protivi se planu o židovskom napuštanju enklava u kojima, među 1,3 milijuna Palestinaca, živi oko 8.500 Židova na zemlji zauzetoj tijekom bliskoistočnog rata 1967.

No mnogi doseljenici koji Gazu doživljavaju kao svoju biblijsku domovinu protive se Sharonovim planovima. "Dok se ovaj tragični potez protjerivanja Židova još nije realizirao, vjerujemo da izraelska vlada i parlament još uvijek mogu promijeniti mišljenje", rekao je za Reuters jedan od doseljenika koji s obitelji živi na Zapadnoj obali.

Vojska i policija spremni su za deložaciju svih onih koji im budu pružali otpor kao i tisućama simpatizera koji će im se pridružiti prije nego što počne njihovo iseljavanje.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više