Desnica izgubila vlast zbog Iraka

SINOĆ oko 11 sati, glavni tajnik Španjolske socijalističke radničke stranke PSOE (Partido socialista obrero espanol) i budući predsjednik vlade, peti od smrti diktatora Francisca Franca, Jose Luis Rodriguez Zapatero, zahvalio je simpatizerima i onima koji su glasali za tu stranku obećavši da će predvoditi nužne političke promjene u miru.

PSOE je uoči stravičnog atentata od prošlog četvrtka u Madridu, kada je u deset eksplozija poginulo 200 osoba a ranjeno 1.500 građana, prema anketama dobivao 38 posto glasova dok je vladajuća Narodna stranka PP (Partido popular) u ispitivanjima javnog mnijenja dobivala 43 posto glasova.

Nakon pobrojenih 98,5 posto glasova, a na izborima je glasalo više od 70 posto glasačkog tijela od 34,5 milijuna građana, PSOE je dobio 42,65 posto glasova ili 164 zastupnika od 350 koliko ih ima donji dom parlamenta dok je PP dobio 37,67 posto glasova ili 148 zastupnika, 35 manje nego što ih ima u dosadašnjem mandatu.

Analitičari se slažu da se promjena u raspoloženju velikog broja glasača dogodila kao posljedica pokolja i spoznaje da je masakr od četvrtka svojevrsna kazna koju su islamski fundamentalisti, koji si pripisuju autorstvo zločina, odlučili dati Španjolskoj zbog sudjelovanje te zemlje u invaziji na Irak.

Osim same tragedije, na birače je utjecala spoznaja da je vlada dosadašnjeg premijera i šefa PP-a, Jose Maria Aznara, namjerno zataškala informaciju da iza zlodjela stoje arapski teroristički krugovi a ne ETA, i da je to učinila jer bi joj vijest o pravim počiniteljima pokolja štetila na izborima kao stranci koja je podržala SAD u napadu na Irak, te time provocirala odmazdu islamista u Madridu.


Šanse socijalista su porasle i time što je na izborima pravo na sudjelovanje dobilo 1,9 mladih glasača a ankete su pokazivale dominantno raspoloženje mladih protiv ratnog angažmana uz bok SAD-u.

Glasači su na izbore krenuli znajući da ETA nije odgovorna za napade, barem prema podacima do kojih je došla policija i prema samom priznanju predstavnika al-Qaede. Na dio njih sigurno je djelovala i optužba gotovo cijele opozicije da je Vlada namjerno zataškala istragu, da je manipulirala informacijama i, kako su čak zaključili u svom prosvjedu strani dopisnici u Madridu, da je lagala.

I da su građani ogorčeni moglo se vidjeti, primjerice, na glasačkom mjestu na kojem je na izborima sudjelovao kandidat za premijera PP-a, Mariano Rajoy. Doživio je niz uvreda okupljenih građana, koji su ga nazvali ubojicom i lažovom. Prosvjednici su od njega zahtijevali da odmah povuče španjolske trupe iz Iraka. Rajoy je odgovorio kako misli na žrtve napada i da i on osjeća užasnu bol zbog tragedije, ali ništa nije rekao o svojoj mogućoj budućoj vanjskoj politici i o zahtjevima PSOE-a, da vlast smjesta povuče 1.300 vojnika koje drži u Iraku.

Iako je u Španjolskoj jučer trajala izborna šutnja, skandal kojeg su pokrenule laži premijera Aznara i ministrice vanjskih poslova Ane Palacio, kada je otkriveno da su nastavili optuživati ETA-u i nakon što je policija dobila jasne informacije obavještajaca da je zločin djelo islamističkih radikala, nije se stišavao. Palacio je u nedjelju poslije podne ponovno rekla, u izjavi za BBC, da su zločin najvjerojatnije počinili baskijski separatisti.

Zapatero je tijekom predizborne kampanje obećao da će, ukoliko njegova stranka osvoji vlast, narediti povratak svih vojnika iz Iraka u Španjolsku. Šokantni prevrat na političkoj pozornici ove kraljevine nagovještava, smatraju neki analitičari, i mogući gubitak vlasti Georgea Busha pred naletom demokrata Kerrya koji također kritizira način angažmana SAD-a u Iraku.

Drago Pilsel

Pročitajte više