Desnica pobijedila na izborima u Mađarskoj



NAKON osam godina vladavine te razdoblja pojačane korupcije, popraćene ekonomskom krizom i serijom nepopularnih mjera štednje uvedene kako bi se izbjegao državni bankrot, socijalisti su u Mađarskoj jučer izgubili vlast. Fidesz, stranke desnice, odnijela je jasnu pobjedu, a ekstremno desna stranka Jobbik osvojila je treće mjesto s preko 15 posto glasova.

Stranka Viktora Orbana, koji je sjedio u premijerskoj fotelji od 1998. do 2002. godine, osvojila je 52,8 posto glasova, odnosno 206 od 386 parlamentarnih mjesta u prvoj rundi glasanja. Socijalisti su uspjeli osvojiti samo 19,3 posto, odnosno 28 mjesta, a rasistički Jobbik odnio je 16,7 posto glasova, što će im dati 26 parlamentarnih mjesta.

Jačanje ekstremne desnice

Iako se očekivao rast ekstremne desnice, antisemitska i antiromska stranka Jobbik ostvarila je najjači uspjeh neke ekstremno desne stranke od 1990. godine, kad je Mađarska izašla iz komunizma. Tragičan rezultat socijalista očituje se u činjenici da su prije četiri godine osvojili 43 posto glasova. Zeleni su uspjeli ostvariti bolji rezultat nego što je bilo tko očekivao, i uhvatili 7,4 posto glasova, odnosno pet mjesta.

25. travnja ide se u drugi krug izbora u 57 izbornih jedinica, u kojima će se odlučiti o 111 parlamentarnih mjesta za koje nijedan kandidat nije skupio dovoljno glasova.

Teška vremena

Viktor Orban rekao je kako razumije ushićenost zbog jasne izborne pobjede, ali je dodao i kako zna da se nalazi pred "najtežim izazovom u životu". Predsjednik Jobbika, Gabor Vona, utemeljitelj Mađarske garde, ekstremističke grupe koja služi kao neslužbeno "vojno krilo" ekstremne desnice, rekao je da su "dvije trećine Mađara pristaše Jobbika, ali im to još nije jasno".

Fidesz ima težak posao ispred sebe. Zemlja je još uvijek pogođene recesijom, a prošle godine je BDP imao pad od 6,4 posto. Nezaposlenost se popela do 11,4 posto, a zemlja je pod promatranjem MMF-a, koji je krajem 2008. godine morao uskočiti s 20 milijardi eura pomoći.

Pročitajte više