DISNEY PODUPIRE SERIJU FILMOVA PREMA CIKLUSU KNJIGA C. S. LEWISA

Tvrtka Disney potpisala je ugovor o sufinanciranju i distribuciji novog filma prema dječjem klasiku C. S. Lewisa "Lav, vještica i ormar", objavio je BBC u utorak.

Film bi trebao izaći u kina za Božić 2004., a mogao bi se nastaviti nizom filmova prema Lewisovih sedam knjiga "Narnijskih kronika".

Predsjednik Walt Disneyja Dick Cook kaže da film "ima potencijala da bude tek početak jedne izvrsne serije".

Sedam knjiga iz ciklusa "Narnijske kronike" prodano je u više od 85 milijuna primjeraka u cijelom svijetu.

"Lav, vještica i ormar" govori o ratu u zaleđenoj izmišljenoj zemlji između snaga tame, koje predvodi Bijela vještica, i snaga dobra, koje vodi lav Aslan. Knjiga je objavljena 1950., a druga je po redu u ciklusu "Narnijskih kronika". Prva u ciklusu, "Čarobnjakov nećak", napisana je kasnije.

Tvrtka Walden Media dogovorila je 2001. s kućom C. S. Lewis da će producirati film prema Lewisovoj knjizi. Sljedeće je godine Adam Adamson, jedan od redatelja Oscarom nagrađenog animiranog filma "Shrek", potpisao da će režirati film vrijedan 62 milijuna funti.

Kao i trilogija Petera Jacksona "Gospodar prstenova", film će biti snimljen na Novom Zelandu. Posao je započet u Jacksonovom studiju Weta u Wellingtonu, koji je proizveo mnoge specijalne efekte za trilogiju "Gospodara prstenova".

Ova odluka dolazi u kritično vrijeme za Disney, čiji ugovor s tvrtkom za kompjutorsku animaciju Pixar istječe sljedeće godine. Glavni izvršni direktor Disneyja Michael Eisner sastaje se s dioničarima ovih dana na godišnjem sastanku u Philadelphiji kako bi odgovorio na optužbe o lošem upravljanju i krivom strateškom planiranju.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više