Đakovo: Završili susreti hrvatskih književnih kritičara

PROGLAŠENJEM dobitnika nagrade "Julije Benešić", koju su ove godine iznimno primila dva laureata, Krešimir Bagić za knjigu "Kritika brisani prostor" i Julijana Matanović za svoj dosadašnji književnokritičarski rad, danas su u Đakovu završili dvodnevni 6. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, popratna priredba Smotre folklora Đakovačkih vezova.

Bagićeva knjiga "Kritika brisani prostor" ocijenjena je najboljim književno-kritičarskim djelom između petih i šestih susreta.

Ove godine Povelju uspješnosti, koja se uvijek dodjeljuje kritičarima slavonsko-baranjsko-srijemskog kruga, pripala je Sanji Jukić iz Osijeka za dosadašnji književnokritičarski rad. Odluku Prosudbenog suda objelodanio je predsjednik i idejni utemeljitelj Susreta Stanislav Marijanović, a nagrade će dobitnicima biti naknadno uručene.

Organizatori Susreta - đakovački ogranak Matice hrvatske i Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika - ove su godine odabir teme okruglog stola povjerili izbornici Julijani Matanović koja se odlučila za temu "Koliko urednik utječe na ukus književnih kritičara i čitatelja". U raspravi o toj temi sudjelovalo je desetak književnih kritičara i urednika, među kojima i Zlatko Crnković, Stanislav Marijanović, Ana Lederer, Josip Cvenić, Helena Sablić-Tomić i drugi.

Na 6. đakovačkim susretima predstavljene su knjige "Knjiga snova" i "Prošla baka s kolačima" Zlatka Crnkovića te "Glad" Josipa Cvenića. Predstavljen je i 5. zbornik susreta književnih kritičara.

(Hina) sžup vkn

Pročitajte više