Đapić: Nedopustivo koristiti POA-u u predizborne svrhe

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić nedopustivim je danas ocijenio, kako kaže, "neodgovorno ponašanje predsjednika hrvatske države i Vlade, koji aferu oko Protuobavještajne agencije (POA) koriste u predizborne svrhe".

U HSP-u neodrživim i nedorečenim smatraju institut supotpisa Predsjednika RH i Vlade kod imenovanja čelnih ljudi u obavještajnoj zajednici, a koji je, podsjećaju, uveden ustavnim promjenama na početku mandata predsjednika Stjepana Mesića i prošloga saziva Hrvatskog sabora.

"Taj je institut nedorađen, i treba ga ili ukinuti ili jasno odrediti što se događa kad jedan od dva supotpisnika ne želi nekoga razriješiti, kakav je slučaj s ravnateljem POA-e Joškom Podbevšekom", ocijenio je HSP-ov saborski zastupnik i član Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Pero Kovačević.

Odluku Odbora da istragu jesu li agenti POA-e prekršili zakone i Ustav u razgovoru s novinarkom Helenom Puljiz prepusti Vijeću za nacionalnu sigurnost Kovačević smatra pogrešnom.

"Taj slučaj treba vratiti u Sabor i odlučivanje odgoditi do završetka predsjedničke kampanje", ocijenio je.

Đapić je "indikativnom" ocijenio činjenicu da Mesić nije zatražio mišljenje Sabora o Podbevšekovoj smjeni, iako mu zakoni pružaju takvu mogućnost.

"Ovu priču treba prepustiti Saboru, umjesto da se njome vodi kampanja, na način koji je zasigurno štetan za Hrvatsku", kazao je Đapić, ocjenjujući da afera u obavještajnim službama može naštetiti ugledu Hrvatske, u osjetljivom trenutku, kad Hrvatska očekuje određivanje datuma pregovora o ulasku u EU.

"Uz ovu, Hrvatsku posljednjih dana potresa i afera oko ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, a u međuvremenu je stiglo i negativno mišljenje glavne haške tužiteljice Carle De Ponte, pa postoji mogućnost da nas, sredinom prosinca, neugodno iznenadi i Europska komisija", upozorio je Đapić.

Dodao je kako bi se "slučaj POA-e mogao razriješiti kad bi HSP preuzeo obavještajnu zajednicu, jer samo mi imamo dostatnu kompetentnost za to".

Foto: FAH

Pročitajte više