Đapić: prekidamo "hrvatsku šutnju" o Haagu

REDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić rekao je na večerašnjoj tribini pod nazivom "Hrvatska i Haag.kako dalje" u hotelu Marjan u Splitu, da tom prvom tribinom HSP prekida "hrvatsku šutnju" o Haagu, te da će takve tribine održati u svim velikim hrvatskim gradovima Hrvatske.

"Mi smo kao narod optužbama da je Hrvatska nastala na temeljima zločina dotjerani pred zid, a ozračje u zemlji je, na žalost, takvo da se smatra antieuropskim, odnosno da se svako kritiziranje Haaga tumači kao nanošenje štete državi", ustvrdio je Đapić. Razumijemo jako dobro, dometnuo je, da moramo biti pragmatični prema Haaškom sudu, ali postoji točka kad moramo reći - dosta i - ne može dalje.

HSP je, istaknuo je njegov predsjednik, dugo upozoravao i u Saboru da će doći do takvih kvalifikacija i Haag je stvarno u tome išao korak po korak, da bi sada u najnovijim optužnicama napisao da je Hrvatska stvorena na zločinu i da je ona agresor na BiH. Svjesni smo svih rizika, kazao je Đapić, ove naše akcije "prekida šutnje", ali moramo se energično usprotiviti onim kvalifikacijama koje su neprihvatljive i ponižavajuće za cijeli hrvatski narod.

Žalosno je, kazao je Đapić, da su svi ratni hrvatski generali, ili pod istragama, ili u Haagu, ili u bijegu. "Žalosno je da je Mirko Norac u zatvoru, a jedan Stanimirović u Saboru", izjavio je Đapić. Moram reći, nastavio je, da i u Saboru postoje neki zastupnici koji su rekli kako je bilo etničkoga čišćenja 1990. i kako je RH bila agresor u BiH.

Đapić je na tribini, praćen čestim aplauzima nazočnih, ocijenio da odnos s Haaškim sudom nije samo pravno, nego je to ponajprije političko pitanje, jer takva suradnja s Haagom znači za Hrvatsku samo ispunjavanje diktata iz Haaga, a ne pravu suradnju s njim.

Danas potpuno ovlaš, preko prozivanja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prelaze i njegovi nekada bliski suradnici, koji su se kleli u njega. Službena politika stalno ponavlja da se Hrvatska može braniti samo u Haagu, s čime se ne slažem, jer Hrvatska se treba braniti korak po korak, malo po malo, po cijelom svijetu, i prije svega u Vijeću sigurnosti UN.a, koje je utemeljilo taj sud .

Podsjećajući na poginule hrvatske branitelje iz Hrvatske i BiH rekao je da "mi danas moramo gutati kako je Franjo Tuđman organizirao zločinačku organizaciju da bi potjerao Srbe iz takozvane krajine". Mi jednostavno, zaključio je Đapić, ne smijemo šutjeti.

Pročitajte više