Djeci u Turskoj sudili zbog vrijeđanja Erdogana

Foto: EPA

DVOJE turske djece završilo je na suđenju pod optužbom za uvredu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ova bizarna, ali za Tursku ne tako neuobičajena vijest ima, međutim, još bizarniji epilog - djeca su pomilovana pod uvjetom da mu se ispričaju i napamet nauče nacionalističke pjesme.

Kako javlja britanski portal Middle East Monitor, jedno dijete, poznato samo po inicijalima A.C., završilo je na sudu zbog objave na društvenim mrežama iz 28. ožujka 2014. kojom je navodno uvrijedilo Erdogana. Drugo, V.E., bilo je pod istragom zbog slanja poruka na društvenim mrežama koje također vrijeđaju Erdogana, ali za vrijeme kad je bio premijer, dakle do 2014.

Morali naučiti napamet himnu i još jednu pjesmu i ispričati se Erdoganu

Ova djeca, čija dob nije objavljena, dobila su opciju pomilovanja pod uvjetom da se oboje ispričaju Erdoganu. A.C. je također dobio obavezu da napamet nauči tursku nacionalnu himnu, dok je V.E.-u naređeno da napamet nauči poznatu pjesmu Yagmur.

Kad su se ispričali i napamet naučili pjesme koje su im zadane, djeca su oslobođena optužbi. Da nisu, prijetila im je drakonska kazna za takav tip prijestupa: do četiri godine zatvora. 

Turske vlasti već su osudile brojne građane zbog vrijeđanja predsjednika nakon što je tu funkciju preuzeo Erdogan, a posebno nakon neuspješnog puča kojim ga se pokušalo srušiti 2016. Erdoganovi kritičari i turska oporba tvrde da ovaj zakon predstavlja teško kršenje slobode govora i suzbijanje kritike vlasti.

Između 2010. i 2017. pokrenuto je čak 12.893 slučajeva zbog vrijeđanja predsjednika, od čega se golema većina, čak 12.305, odnosi na Erdogana. 

Pročitajte više