Dodijelili mu Nobelovu nagradu za medicinu, a nisu znali da je umro prije tri dana!

RALPH Steinman, kanadski znanstvenik koji je danas proglašen jednim od dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, umro je prije tri dana, a da Odbor za dodjelu nagrade to uopće nije znao!

Pravila Nobelove nagrade ne predviđaju posthumno odlikovanje, osim kad osoba umre u periodu između proglašenja i dodjele 10. prosinca. Ovaj put se, prvi u povijesti Nobelove nagrade, dogodilo da je dobitnik preminuo i prije proglašenja.

Steinman je umro u petak u 68. godini života od raka gušterače, javnost je o tome obavijestilo sveučilište Rockefeller u New Yorku, ali tek kad je donesena odluka o nagradama.

Steinman je nagrađen s američkim i francuskim znanstvenicima, Bruceom Beutlerom i  Julesom Hoffmannom za nova dostignuća u tretmanima imunoterapijom. I sam se liječio pomoću te terapije.

Član Odbora za dodjelu nagrade Goran Hansson pokušao se opravdati riječima da u trenutku odluke nisu znali da je Steinman umro. Za Reuters je izjavio da je dobitnike zvao telefonom, ali se nisu javljali. U više od sto godina prestižne nagrade, ovakav slučaj nikad se nije dogodio.

Pročitajte više