Dodik Srbiji pripojio RS i dio Crne Gore. SDA: Takvima je mjesto u Haagu

Screenshot: Espresso.sr

VODEĆA bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila je kako će odgovoriti istom mjerom  uvođenjem pričuvnog sastava policije u Federaciji BiH i bošnjačkim županijama ako vlasti u Republici Srpskoj realiziraju takve najave za svoj entitet, što je već izazvalo zabrinutost u dijelu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Ukoliko vlasti entiteta RS-a budu inzistirale na uvođenju pričuvnog sastava policije, to će izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njezinim županijama, u vidu uvođenja pričuvnog sastava i opremanja policije u FBiH", priopćili su u ponedjeljak iz SDA.

Dodali su da Republika Srpska mora imati na umu da Federacija BiH "raspolaže s puno većim financijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažiranje ljudstva za policijske snage".

"Uvođenje pričuvnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. 'velike Srbije', nauštrb BiH i Crne Gore", priopćeno je iz SDA.

Vlasti Republike Srpske najavile su donošenje izmjena Zakona o policiji i unutarnjim poslovima kojim je predviđena mogućnost uspostave pričuvnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ranije je naveo da će sastav imati oko 1.000 pripadnika. 

Dodik prekrajao granice na Balkanu

U međuvremenu je čelnik SNSD-a Milorad Dodik, koji je i predsjedavajući BiH, u jednome intervjuu nacrtao potencijalne granice Srbije koje bi uključile dio BiH i Crne Gore.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik dao je intervju za srpski Espreso.rs u kojem je, između ostalog, govorio je li i dalje za ujedinjenje Republike Srpske i Srbije te što misli o Sarajevu. Dodik je s novinarima vodio intervju u novoj zgradi Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci, prenosi Klix, a tom prilikom nacrtao je i mapu "srpske države" koja će, kako kaže, jednog dana postati realnost, a u nju ulazi Republika Srpska, Srbija, pa čak i dijelovi Crne Gore.

Takve najave izazvale su reakcije bošnjačkih stranaka.

"Dodik i vlasti u RS-u bi morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća u ime srpskog naroda crtali karte i uvodili pričuvne sastave završili u ćelijama Haškog suda te da je pokušaj stvaranja 'velike Srbije' donio  patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito  Srbima", naveli su iz SDA.

Američko veleposlanstvo u BiH prošloga tjedna je priopćilo kako će tražiti dodatne informacije o najavama uspostave pričuvnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Posebno zbog toga što su neke od nadležnosti izvan djelokruga ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Vrijeme neposredno prije početka rata u BiH i bivšoj Jugoslaviji obilježila je uspostava pričuvnog sastava policija i dragovoljačkih postrojbi.

Pročitajte više