Dok traje blokada na Filozofskom, nastava će se održavati izvan fakulteta!

"AKADEMSKA godina 2010./2011. imat će zakonsko rješenje po kojemu će studenti koji ispunjavaju svoje obaveze u cijelosti imati besplatno obrazovanje", naglasio je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac prigodom otvaranja Ureda Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Oni koji ispunjavaju obveze..

Naime, oni koji "ispunjavanje obaveze", su oni koji imaju određeni broj ECTS bodova prema Bolonji, objašnjeno je danas, a Primorac je dodao kako će radna skupina početi s radom, a zakon bi trebao biti gotov do akademske godine 2010./2011.

Studenti kao glavni uvjet prekida blokade traže uredbu kojom se nadležni obavezuju platiti sve školarine za akademsku godinu 2009./10. Isto tako traže i pokretanje procedure za izmjenu zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama, na način da prijedlog ide na čitanje najkasnije na prvoj jesenskoj sjednici Sabora.

Blokada do ispunjenja zahtjeva

Sudeći prema današnjoj izjavi ministra Primorca o zakonu koji bi mogao biti primijenjen tek za godinu i pol dana, te koji opet provlači tezu "izvrsnosti" teško se može očekivati da će se studenti povući. Unatoč tome Primorac je uporan.

"Novim prijedlogom zakona osigurati svim socijalnim skupinama potpuno jednako pravo na obrazovanje", rekao je Primorac napominjući kako se otvara i pitanje studenata koji ne ispunjavaju obaveze. Naime oni studenti koji nemaju potreban broj ECTS bodova, trebalo bi zaštiti, no nejasno je na koji način. Recimo i to kako i dalje traje blokada na Filozofskom fakultetu i to već 16. dan.

Osuđujemo represiju!

"Na jučerašnjoj sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta povučena je potpora blokadi nastave, iako Vijeće ciljeve inicijative i dalje podržava. Svjesni smo da se članovi fakulteta nalaze pod velikim pritiskom. Ipak, razočarani smo vidjeti da su kalkulacije oko kratkoročnih interesa institucije pretegnule nad hrabrošću u obrani dugoročnog i općeg prava",stoji u proglasu studenata s Filozofskog fakulteta u kojem se oštro osuđuje represija i kršenje ljudskih prava na pojedinim drugim fakultetima.

"Pozivamo studente, profesore i širu javnost da skupa s nama ustraju u obrani javnog interesa i fundamentalnih prava", navodi se u izjavi za javnost studenata Filozofskog fakulteta.

Također, studenti su se službeno očitovali i na dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojime obznanjuje "prihvaćanje inicijative Rektorskog zbora za uvođenje novog modela financiranja sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj". Studenti podsjećaju kako je Rektorski zbor svojedobno predložio besplatno obrazovanje po kriteriju izvrsnosti, a time je zapravo kao tobože novo rješenje još jednom "ponuđen" već postojeći linearni model plaćanja.

Sveučilište: Nastava će se održavati izvan prostorija FF-a!

Iako studenti Filozofskog fakulteta ne odustaju od blokade, Sveučilište u Zagrebu odlučno je da provede odluku Senata i ponovno počne održavati nastavu. A kako to u prostorijama Filozofskog nije moguće zbog ometanja prosvjednika, pronađene su alternativne lokacije na kojima će se održavati predavanja.

"U skladu s odlukom Senata donesenom 30. travnja 2009, čelništvo Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s odgovarajućim sveučilišnim sastavnicama osiguralo je tridesetak predavaonica i dvorana na osam lokacija za izvođenje nastave Filozofskog fakulteta. Osigurani prostori nalaze se u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u Zvonimirovoj ulici br. 8, Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Kineziološkom, Učiteljskom i Veterinarskom fakultetu, te u prostorima Studentskog centra u Savskoj 25 i Studentskom domu Stjepan Radić. U pripremi je pronalaženje još nekih mogućih lokacija za izvođenje nastave", stoji u priopćenju koje potpisuje rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Ministarstvo obmanjuje javnost

"Prihvaćanjem prijedloga Rektorskoga zbora, Ministarstvo pokušava obmanuti javnost, fingirajući ustupak tamo gdje ga nema. Sam dopis toliko je kontradiktoran, nejasan i dvosmislen u gotovo svakoj formulaciji da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi o čemu je tu zapravo riječ. Ako je doista riječ o koraku naprijed od strane ministarstva, postoji način da se to kaže jasno", poručili su studenti dodajući kako Primorčev dopis ostavlja dojam namjerno proizvedene dvosmislenosti i nejasnoće.

"Ministarstvo se i dalje odbija izjasniti o zahtjevu studentske inicijative, odnosno uvjetima za prekid blokade iznesenima u Otvorenom pismu javnosti. Time još jednom pokazuje razmjere svoje arogantne ravnodušnosti i nekompetencije, duboko ispod nivoa koji pristaje službenicima javnog interesa", zaključili su studenti.

Ministarstvo ne može poništiti ljetni semestar

Inače danas je među studentima procurila vijest kako bi se mogao poništiti cijeli ljetni semestar! Navodno će se ljetni semestar slušati na jesen, a svima će se školovanje produžiti za jedan semestar. Ta informacija nije i službeno potvrđena.

No, iz Ministarstva poručuju kako oni ne mogu poništiti ljetni semestar jer za to nemaju ovlasti, te dodaju kako od niti jednog Senata hrvatskih sveučilišta, kao ni od niti jednog fakultetskog vijeća hrvatskih fakulteta, nisu dobili nikakvu niti službenu niti neslužbenu naznaku da bilo tko od njih o takvom potezu razmišlja.

"Budući da se planiranje i izvođenje sveučilišne nastave ubrajaju među temeljne elemente Ustavom i Zakonom zajamčene autonomije sveučilišta i akademske samouprave, Ministarstvo nema ama baš nikakvu nadležnost u odlučivanju o kalendaru nastave, pa stoga niti može niti na bilo koji način 'poništiti' semestar. To mogu učiniti isključivo pojedina sveučilišta, ili njihove pojedinačne sastavnice i to isključivo na temelju odluke svojeg akademskog vodstva - Senata odnosno fakultetskog vijeća", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik MZOŠ Duje Bonacci, a kojim je Primorčevo ministarstvo reagiralo na ovaj tekst.

Prekinuta blokada u Osijeku

Nakon što je jučer prekinuta blokada fakulteta u Splitu, nastava se od jutros normalno odvija i na Filozofskom i Učiteljskom fakultetu u Osijeku. Prosvjednici u oba grada na plenumima su poručili kako neće odustati od svojih zahtjeva, a u Osijeku je sinoć čak i izglasan nastavak blokade, ali nastava na fakultetima jutros se ipak počela održavati. Splitski su studenti, pak, izglasali prekid blokade, a Nezavisna studentska inicijativa za večeras je pripremila "Blokada party" u znak podrške ostalim fakultetima koji su i dalje blokirani.

Studenti iz Pule priopćili su kako se blokada na Sveučilištu Jurja Dobrile nastavlja, te dodaju kako su sve jači i sve bolje organizirani. U blokadi je još i Sveučilište u Zadru gdje su prosvjednici danas održali konferenciju za novinare i poručili kako će prihvatiti razgovor s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

M.M.
Foto: Goran Mehkek/ Duje Klarić (Cropix)

Pročitajte više