"Dokad će radnici plaćati tuđe račune i zašto svijet izlazi iz krize, a Hrvatska i dalje tone?"

PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor izrazio je svoju zabrinutost katastrofalnim stanjem u hrvatskom gospodarstvu te naveo kako sa strepnjom iz mjeseca u mjesec iščekuju objavu službenih podataka o nezaposlenosti iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Spomenimo kako HZZ još nije objavio podatke za mjesec veljaču pa se mnogi pribojavaju kako će broj nezaposlenih biti alarmantan.

"Dok većina svjetskih zemalja polako izlazi iz gospodarske krize, Republika Hrvatska još uvijek tone. Ne samo da nezaposlenost ne pada niti je zaustavljen njen rast, nego i dalje raste, povećava se iz mjeseca u mjesec. Brojem nezaposlenih u veljači ove godine dosegnuli smo 2004. godinu, a opasno se približavamo 2003.", stoji u pismu upućenom premijerki te dodaje kako se ne čini ništa na području nepodmirenih plaćanja bez obzira na objašnjenja koja dolaze iz Vlade RH kako dobar dio tih nepodmirenih obveza otpada na pravne i fizičke osobe koje opstaju još samo "na papiru", a u stvarnosti ne djeluju već dulje vrijeme.

"Prema službenim podacima u Republici Hrvatskoj bilo je krajem 2009. godine zajedno u pravnim i fizičkim osobama, dakle tvrtkama i obrtima, koje ukupno zapošljavaju više od 73.000 radnika, više od 27,1 milijarde kuna nepodmirenih obveza. Što u tim brojkama znači da neki od tih subjekata ne rade, ne djeluju dugo vremena? Sva su ta radna mjesta u opasnosti", navodi Sever te kaže kako ih posebno brine činjenica što poslodavci šalju poruke kako je za izlazak iz krize nužno "olabaviti", smanjiti radnička prava, fleksibilizirati tržište rada na teret radnika, a u korist kapitala.

"Pokazatelji za 2009. godinu govore kako je veliki dio poslodavaca u nedostatku kvalitetnih antirecesijskih mjera, ali i vlastite sposobnosti, posezao za onim za njih najjednostavnijim i najlakšim mjerama, smanjivanjem plaća i materijalnih prava te broja zaposlenih. I dalje koriste krizu za traženje fleksibilizacije tržišta rada, olakšavanje otpuštanja, smanjenje radničkih prava, promicanje zapošljavanja na određeno vrijeme. A čini se kako u tome imaju Vašu potporu", nezadovoljan je Sever pa pita premijerku dogovara li se Vlada RH s poslodavcima na račun sindikata, a preko leđa radnika i što je dogovoreno s poslodavcima u tek izmijenjenom Zakonu o radu.

"Budite uvjereni da sindikati ne mogu i neće pristati na daljnje smanjenje radničkih prava. Puteve zaustavljanja krize i izlaska iz nje Vlada RH treba tražiti negdje drugdje, posebno unutar sebe i svojih partnera poslodavaca, a ne među radnicima kojima je dosta plaćanja tuđih računa. Predugo ih već plaćaju", zaključuje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

SSSH predlaže izmjene Zakona o minimalnoj plaći

Savez samostalnih sindikata Hrvatske sazvao je za sutra u 10:30 sati konferenciju za novinare na kojoj će predložiti izmjene Zakona o minimalnoj plaći. SSH traži ukidanje zakonske odredbe o mogućnosti niže plaće za tekstilnu, drvno-prerađivačku i kožarsko-obućarsku industriju, povećanje minimalne plaće svake godine za postotak rasta indeksa potrošačkih cijena i zakonsko utvrđivanje koeficijenata složenosti poslova za pojedine stručne spreme.

Pročitajte više