Dokaz broj 6: Otkazuju se radovi "teški" sedam milijardi kuna!



HRVATSKE autoceste ove godine su sklopile ugovore o gradnji dionica autocesta Zagreb - Sisak, Beli Manastir - granica BiH i Ploče - Dubrovnik "teške" ukupno 6.978.525.692,10 kuna koje sad moraju otkazati! Ugovori su sklopljeni s više kooperanata (medu kojima su Skladgradnja, Konstruktor, Viadukt, Hidroelektra, Strabag, Osijek Koteks, Zagorje Tehnobeton...) iako za radove ne mogu osigurati potrebnih 7 milijardi kuna!

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Prema zakonu Republike Hrvatske, radovi se ne smiju ugovarati ukoliko za njih nisu osigurana potrebna sredstva, no to nije spriječilo HAC da najavi radove na dionicama koje mnogi stručnjaci u ovom trenutku smatraju nepotrebnima. Spomenimo svakako i da sve radove koje HAC ugovara, a čiji iznos prelazi planirani godišnji proračun društva, mora odobriti Nadzorni odbor. Ostaje pitanje, kako su u Hrvatskim autocestama uopće mogli pomisliti da su sposobni financirati takve projekte.

Podsjećamo, radi se o firmi koja se svake godine muči sa zatvaranjem financijske konstrukcije, što je u vremenima globalne gospodarske krize posebno izraženo. Još krajem prošle godine tadašnji premijer Ivo Sanader slikovito je upozoravao da smo "u banani", ali samo koji mjesec kasnije firma iz Kalmetinog resora podijelila je svojim stalnim kooperantima poslove od sedam milijardi kuna!

No, iako će radovi biti otkazani, pitanje je koliko ce to otkazivanje koštati Hrvatske autoceste odnosno porezne obveznike. Naime, ukoliko firme koje su dobile poslove pristanu na sporazumni raskid ugovora, problema neće biti. Međutim, kooperanti su već najavili da ne žele pristati na takvu opciju, te će zasigurno tražiti odštetu od HAC-a (dakle od države) na koju imaju pravo jer su mnogi od njih već započeli pripreme za radove i podigli kredite kako bi mogli ispuniti svoju obvezu prema ugovorima potpisanim s HAC-om. Napomenimo za kraj i vrlo zanimljiv podatak da su svi ugovori koji će se otkazivati sklopljeni uoči lokalnih izbora, kao i da je HDZ obilato koristio autocestu u svrhu kampanje.

Pročitajte više