Domagoj Margetić smijenjen zbog sumnji za pljačku

HRVATSKA kulturna zaklada (HKZ), izdavač "Hrvatskog slova", priopćila je da od jutros Domagoj Margetić nije više glavni urednik Hrvatskog slova niti obavlja bilo koju drugu dužnost u HKZ-u i "Hrvatskom slovu".

Podsjećamo, Margetić se početkom 1995. "proslavio" prijedlogom Akta o zaštiti mladeži, prema kojem su mladeži trebala biti nametnuta drastična ograničenja najosnovnijih ljudskih prava, poput onog na kretanje.

Tako je Margetić u prijedlogu Akta o zaštiti mladeži svojevremeno predlagao ograničavanje kretanja mladeži do 18 godina, te im želio zabraniti posjedovanje "predmeta pomoću kojih se može dovesti u pogibelj njihovo poštovanje ljudsjog dostojanstva, primjerice podraživanje seksualnesti" (citat iz prijedloga Akta o zaštiti mladeži, 1995).

"Zakon o mladeži predviđa ograničavanje kretanja mladeži do 18 godina. To nije predrastično. Osim toga, ako žele ići nekamo nakon zabranjenog vremena, moći će to uz potvrdu koju će im roditelji pribaviti u nadležnoj polocijskoj poostaji." - izjavio je Margetić za časopis Stil u ožujku 1995. godine.

Kako u ime nakladnika Hrvatskog slova ističe Stjepan Šešelj, u ponedjeljak ujutro je, kad su djelatnici Hrvatskog slova došli na posao, utvrđeno da je iz prostorija uredništva Hrvatskog slova Pod zidom 8/IV. odnesena sva računalna oprema i uređaji potrebni za izdavanje lista, zbog čega je obavljen policijski očevid.

"Na posao su došli svi urednici Hrvatskog slova osim glavnog urednika Domagoja Margetića", navodi se u priopćenju i dodaje kako je u međuvremenu Margetić obavijestio tajništvo da će se kolegij uredništva održati izvan prostorija Hrvatskog slova, čemu se "nije odazvao nitko od urednika", ističe Šešelj.


Dodaje da će Hrvatsko slovo unatoč svemu nastaviti redovito izlaziti.

Margetić: Mesić od Vlade zatražio prestanak sufinanciranja Hrvatskog slova

Dosadašnji glavni urednik tjednika Hrvatsko slova Domagoj Margetić ustvrdio je danas na konferenciji za novinare da je uredništvo izloženo političkim pritiscima kojima se traži promjena uređivačke koncepcije te da nakladnik (Hrvatska kulturna zaklada) nastoji provesti političko kadroviranje u listu.

Margetić je ustvrdio da je "predsjednik Republike Stjepan Mesić proteklog tjedna zatražio od Vlade i ministra kulture Bože Biškupića prestanak sufinanciranja Hrvatskog slova iz proračuna zbog njegove uređivačke koncepcije".

Slijedom toga, nastavio je Margetić, direktor Hrvatskog slova Stjepan Šešelj, istupajući u ime nakladnika, sazvao je kolegij na kojem je izričito tražio promjenu uređivačke koncepcije i "prestanak napada i pisanje o Stjepanu Mesiću u negativnom svjetlu", te redesign naslovnice i reduciranje broja stranica koje se odnose na političke društvene i gospodarske teme.

Margetić to ocjenjuje kao najgrublje kršenje medijskih prava i sloboda u zemlji u kojem si, rekao je, predsjednik države dopušta intervenirati u uređivačku politiku jednog tjednika i da je direktor Hrvatskog slova Šešelj pristao na te zahtjeve.


Margetić tvrdi da je "predsjednik Mesić već oklevetao tjednik Hrvatsko slovo i njegovo uredništvo" nazivajući napise neistinitima i besmislenim krivotvorinama, a da je također naveo i niz netočnosti, među kojima je i da Margetića plaća hrvatska država.

Margetić je dodao da su tek od ove godine počeli dobivati dotaciju iz državnog proračuna te da je do sada od predviđenih 700 tisuća dobiveno oko 300 tisuća kuna,

Optužio je direktora Hrvatskog slova Stjepana Šešelja da je prihode od prodaje tjednika presumjerio na razne račune, te da zbog toga novinarima ne mogu biti isplaćivani honorari. Stoga je pozvao ministra Biškupića da do kraja tjedna donese odluku o prekidu financiranja poduzeća Stjepana Šešelja.

Policija i Državno odvjetništvo su s time upoznati, no ništa ne podizumaju, a USKOK-u je podnijeta anonimna kaznena prijava na koju također nije reagirano.

Margetić procjenjuje da je do sada pronevjerno više od 15 milijuna kuna iz Hrvatskog slova, no najavljuje da će tjednik i dalje izlaziti te da je uredništvo objavljuje razlaz s nakladnikom i da će djelovati na novoj adresi.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u interviewu novom broju Feral Tribunea je izjavio da je ?to što Hrvatsko slovo piše besmislice, manje važno, ali je problem što oni ustrajno pišu laži i što tu njihovu proizvodnju laži još ustrajnije financira država?.

"Država plaća Hrvatsko slovo i njihove laži, a meni (ministar kulture) Biškupić kaže da država to financira zato što je Hrvatsko slovo list za kulturu. Ne, ministre Biškupiću, to nije list za kulturu, nego je to najobičniji revolveraški list koji se bazira isključivo na lažima o meni", rekao je predsjednik u interviewu Feral Tribuneu.

Mesić se među ostalim osvrnuo na pisanje Hrvatskog slova da on sudjeluje u financiranju bijega haaških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nazvavši takvo pisanje nevjerojatnim.

Pročitajte više