Dominikanci osuđuju ratnu opciju

KOMISIJA ´Pravda i mir´ Hrvatske dominikanske provincije priopćila je danas da članovi dominikanske obitelji osuđuju embargo i bilo kakvu ratnu opciju te se odlučno zalažu za mir.

Napominjući kako irački režim sigurno nije uzoran te da su ljudi toga svjesni, Komisija ističe kako je irački narod prva i prava žrtva te situacije.

´Najmanje što mi možemo jest staviti u pitanje moralni legitimitet dvanaestogodišnjeg embarga koji nije uspio postići svoj cilj: kraj sadašnjeg režima u Iraku. Također, treba staviti u pitanje i moralni legitimitet koncepta tzv. preventivnog rata´, ističu dominikanci, koji ocjenjuju da se taj koncept ´pokazao opasnim na mnogo načina´.

´Tko je taj koji bi postavljao kriterije za otpočinjanje rata´, pita Komisija u priopćenju te ističe kako agresivan rat ne služi općem dobru, pa makar je on isplaniran i započet ´u korist´ jedne etničke skupine ili radi njezina ´dobra´.

Kome može na dobro služiti razaranje, ubijanja, izbjeglice, psihičke i moralne traume i tzv. ´embargo´ zbog kojega posljedice uglavnom snose oni koji i nisu izravno odgovorni, pitaju dominikanci, koji smatraju kako su gubitak moralne odgovornosti i etika interesa dva osnovna razloga rata i ratnih zločina naših dana.

´Nenasilno djelovanje, ozbiljno i odlučno odjelotvoreno, još uvijek može izbjeći katastrofu koja bi mogla voditi do strašnih posljedica za irački narod i za čitavi Srednji istok i u krajnjoj liniji za cijeli svijet´, stoji u priopćenju Komisije ´Pravda i mir´ Hrvatske dominikanske provincije.

Pročitajte više