Dopredsjednik HUBOL-a: U KBC-u Split specijalizanti obavljaju nekoliko anestezija u isto vrijeme

Foto: N1

DOPREDSJEDNIK HUBOL-a Ivan Bekavac kazao je, gostujući na N1, da splitski anesteziolozi rade u uvjetima koji nisu primjereni 21. stoljeću.

"U pet dvorana se radi kao prije 30 godina. To je samo vrh ledene sante. Splitski kolege specijalizanti svakodnevno obavljaju nekoliko anestezija u isto vrijeme. Jedna osoba anestezira više pacijenata. To je protivno propisima i HUBOL je o tome već govorio u više navrata. Nije to sve - mi smo kroz protekle dvije godine govorili kako će egzodus hrvatskih liječnika ostaviti trag na kvaliteti zdravstvenog sustava. To se i pokazuje", kazao je.

"Bez anesteziologa nema ni anestezije ni izlječenja pacijenata. Nužno je sukladno propisima postići uvjete funkcioniranja operacijskih dvorana. Potrebno je provoditi propise. Ne smije specijalizant samostalno izvoditi anesteziju do ne dođe na razinu kompetencije 3", objašnjava.

Na upit tko je kriv ako dođe do takvih problema, Bekavac kaže da je krivnja i na specijalizantu, koji je pristao na takav način rada, ali i na zdravstvenoj ustanovi u kojoj se to događa.

"HUBOL redovito izvještava što se zbiva na terenu. Pravodobno obavještavamo odgovorne. Naša je uloga zaštiti interese pacijenta i liječnika. Mi smo dovedeni do toga da mi moramo propisima podučavati one koji bi tot trebali provoditi.

Nadam se kako će nova zdravstvena administracija uvažiti interes i znanje struke. Dosad nije bilo tako. Nadamo se da će HUBOL pronaći sugovornika u zdravstvu na korist svih", kazao je.

Pročitajte više