DOPUNA VIJESTI HNA 2145 "BRUXELLES TRAŽI OD RH PRIDRŽAVANJE NAČELA...

Molimo korisnike da dopune vijest HNA 2145 objavljenoj pod naslovom: "BRUXELLES TRAŽI OD RH PRIDRŽAVANJE NAČELA EU KOD SPORAZUMA SA SAD" i nakon 27. retka ubace dio rečenice koji glasi: "DRŽAVLJANSTVO OSOBA KOJE NEĆE BITI IZRUČIVANE: ..."

Puna rečenica glasi: DRŽAVLJANSTVO OSOBA KOJE NEĆE BITI IZRUČIVANE: "Svako rješenje mora se odnositi samo na osobe koje nisu državljani zemalja stranaka ICC-a"..

Dopunjenu vijest ponavljamo u cijelosti:

ZAGREB, 29. svibnja (Hina)- Europska unija ne traži od Hrvatske da odbije zahtjev SAD za potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), već da kod formuliranja svog odgovora na taj zahtjev "vodi računa o zaključcima i smjernicama" Ministarskog vijeća EU, proizlazi iz pisma koje je Bruxelles uputio Zagrebu.L

"Kao zemlja koja ima bliske i razvijene odnose s EU pozvani ste da uzmete u obzir zaključke i smjernice Vijeća EU kod formuliranja vašeg odgovora na zahtjeve SAD za zaključenje bilateralnog sporazuma", navodi se pismu EU koje je u srijedu primio ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a potpisuju ga predsjednik Vijeća Georgios Papandreou i povjernik za vanjsku politiku Chris Patten.

Istovjetno pismo upućeno je i drugim zemljama zapadnog Balkana.

Ta načela oblikovana su tako da "očuvaju integritet Rimskog statuta i osiguraju poštivanje obveza država stranaka prema Statutu ICC-a te spriječe nekažnjivost za počinitelje kaznenih djela koja potpadaju pod jurisdikciju Suda", navodi se u pismu.

Načela, usuglašena u rujnu prošle godine na ministarskom vijeću EU, "nude upute o prihvatljivim granicama koje bi svaki sporazum trebao sadržavati".

Među načelima, navedenim u aneksu pisma, ističe se kako bi "sklapanje ugovora s SAD, prema postojećem nacrtu, bilo nedosljedno prema obvezama stranaka ICC-a iz Statuta suda, moguće i prema drugim međunarodnim sporazumima koji vežu stranke ICC-a";

"Svako rješenje mora sadržavati prikladne operativne odredbe koje će jamčiti da osobe koje počine kazneno djelo iz jurisdikcije Suda ne uživaju nekažnjivost";

Državljanstvo osoba koje neće biti izručivane: "Svako rješenje mora se odnositi samo na osobe koje nisu državljani zemalja stranaka ICC-a";

Ukazuje se i na važnost postojećih međunarodnih sporazuma, posebno onih između stranaka ICC-a i SAD-a, kao što su sporazumi o pravnoj i policijskoj suradnji, uključujući ekstradiciju.

Također se podsjeća da rješenje mora uključivati odredbe Rimskog statuta o diplomatskom imunitetu, da se mora odnositi samo na osobe prisutne na teritoriju zemlje od kojoj ICC traži izručenje, na temelju članka 98. Statuta, kao i da sporazum može sadržavati odredbu o "ograničenom razoblju svog važenja".

Sjedinjene Države nastoje ishoditi bilateralne sporazume koji pokrivaju sve njihove državljane, bez iznimke.

Članak 98. Rimskog statuta, kojim je osnovan ICC, predviđa mogućnost potstojanja sporazma o neizručenju s državom koja nije stranka ICC-a.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović najavio je za idući tjedan dolazak u Zagreb posebnog američkog izaslanstva koje će s hrvatskom stranom pregovarati o sporazumu.

Američki veleposlanik Lawrence G. Rossin u svom je jučerašnjem napisu u "Vjesnikovoj" rubrici Stajališta, ocijenio kako "ne postoje pravne zapreke" sporazumu o neizručivanju jer on "nije u suprotnosti ni sa slovom niti s duhom Rimskog ststuta".

Naveo je da su sporazum SAD već potpisale s 35 zemalja te da će ih s vremenom biti i više, jer se vode pregovori.

Objašnjavajući odluku svoje zemlje da se ne pridruži ICC-u, ocjenio je da je Rimski statut "pun ozbiljnih propusta te da nema mehanizme koji bi spriječili prolitički motivirane istrage i progon američkih državljana".

Nasuprot tome Vijeće EU smatra kako "Statut osigurava svu potrebnu zaštitu protiv uporabe Suda u politički motivirane svrhe".

Veleposlanik Rossin istaknuo je kako je suvereno pravo SAD da ne izlaže svoje državljane nadležnosti organizacije "za koju vjeruje da je puna propusta, diskriminacije i koja slabi uspostavljane norme međunarodnog prava".

On je upozorio da bi Hrvatska, "ako do 1. srpnja ne potpiše sporazum ili dobije izuzeće američkog predsjednika, mogla izgubiti vojnu pomoć u vrijednosti 19 milijuna dolara, u skladu sa Zakonom o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA)".

Za etičku dvojbu pred kojom stoji hrvatska vlada - izručivati svoje državljene ICTY-u a jamčiti nekažnjivost Amerikanaca pred ICC-om - Rossin je rekao da se "površno gledano radi o snažnom argumentu", no da su "u stvarnosti ta dva pitanja nebo i zemlja".

Obrazložio je to činjenicom da je ICTY osnovalo Vijeće sigurnosti UN, što implicira obveznu suradnju, dok je ICC nastao dobrovoljnim pristupom država, za koji se SAD nisu odlučile.

UREDNIŠTVO HINE

(Hina) dh ps



Pročitajte više