Dopunsko izjašnjavanja o krivnji Čermaka i Markača video vezom

HRVATSKI generali Ivan Čermak i Mladen Markač u petak će se video vezom iz Zagreba izjasniti o krivnji prema dopunjenoj optužnici, najavila je u srijedu glasnogovornica Haškog suda Aleksandra Milenov.

Na statusnoj konferenciji u tom predmetu optuženi Čermak i Markač će se video-linkom izjasniti o krivnji prema dopunjenoj optužnici, potvrđenoj 14. prosinca 2004., kazala je Milenov na tjednom brifingu za novinare.

Čermak i Markač, koji se nalaze na slobodi do početka suđenja, izjašnjavat će se o krivnji samo prema dvije nove točke optužnice.

U dopunjenoj optužnici se na temelju iste činjenične osnove Čermaka i Markača uz sadašnjih sedam, tereti i u dvije nove optužne točke, u kojima se terete za ubojstvo i nehumane akte.

Optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995.

Pored dvije nove točke, u dopunjenoj optužnici prošireno je razdoblje na koje se ona odnosi, pa je to razdoblje sada od kraja srpnja 1995. do 15. studenoga 1995. Također su dodana nova imena među sudionike udruženog zločinačkog pothvata unutar kojeg su navodno počinjeni zločini za koje se Čermaka i Markača tereti.

Čermakov branitelj Čedo Prodanović izjavio je u telefonskom razgovoru je da dopunjena optužnica ne otežava procesni položaj dvojice generala jer su u posebne točke izdvojena djela koja su već bila obuhvaćena optužnicom.

Na pitanje hoće li Tužiteljstvo na statusnoj konferenciji podnijeti najavljeni prijedlog za spajanje postupaka protiv generala Čermaka i Markača s onim protiv generala Ante Gotovine, glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann je kazala kako ne zna unaprijed odgovoriti i da treba čekati petak.

Odvjetnik Prodanović kazao je kako obrana nema nikavih saznanja o tome, ali da je Tužiteljstvo već ranije nagovijestilo takav prijedlog pa će ga sigurno i podnijeti.

Generali Čermak i Markač će, po Prodanovićevim riječima, u statusnu konferenciju vjerojatno biti uključeni video linkom iz zagrebačkog ureda Haškog suda na Selskoj cesti.

Čermakovi odvjetnici Prodanović i Jadranka Sloković, te Markačevi branitelji Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić, nalazit će se u to vrijeme u sudnici Haškog suda.

Pročitajte više